16.9 C
Ljubljana
30. aprila, 2024

Danes pa slastna jed na žlico: Fižolova juha z makaroni

Deli na omrežjih

Fižolovka ji rečemo pri nas doma. Za pripravo te juhe vam priporočam uporabo rjavega fižola, izberite kvalitetnega, da bo juha bolj gosta. Obliko makarončkov pa prepustite domišljiji. Poleg ponudite sveže in hrustljave žemljice.

Fižolova juha z makaroni (Foto: Selma Bizjak)

Za 4–6 oseb potrebujemo: 350 g kuhanega rjavega fižola (ne iz konzerve!), 1,5–2 litra vode, 1 strok česna, 1 korenček, por, gomolj zelene, steblo peteršilja, olje, sol, poper, mešanica začimb za juho

Priprava:

  1. Večer preden bomo kuhali to juho, fižol preberemo, ga operemo in čez noč pustimo namočenega v vodi.
  2. Zjutraj vodo zamenjamo, solimo in skuhamo do mehkega, vendar pazimo, da ne razpade.
  3. 3/4 kuhanega fižola z malce vode od kuhanja spasiramo s paličnim mešalnikom, ostalega pustimo celega.
  4. Prilijemo vodo in lonec pristavimo na kuhališče.
  5. Dodamo kos gomoljne zelene, ki smo jo očistili in olupili, očiščeno in oprano steblo peteršilja, strt strok česna, na majhne kocke narezan korenček, jedilno žlico olja.
  6. Ko zavre, dodamo za en globok krožnik makaronov (izberemo lahko različne oblike, pazimo le, da so približno enake velikosti, da so istočasno kuhani).
  7. Dodamo še na kolobarje narezan por in fižol, ki smo ga prihranili v zrnju.
  8. Makarone kuhamo po navodilih proizvajalca. Pazimo, da jih ne razkuhamo.
  9. Ko je fižolova juha kuhana, po potrebi solimo, dodamo mešanico jušnih začimb in sveže mlet poper.
  10. Preden fižolovo juho postrežemo, naj odstoji 20–25 minut.
Fižolova juha z makaroni (Foto: Selma Bizjak)

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

Deli na omrežjih