10.3 C
Ljubljana
30. aprila, 2024

Enolončnica iz svežega zelja: okusna, nasitna in zdrava!

Deli na omrežjih

Že večkrat sem poudarila, da smo Slovenci ljubitelji jedi na žlico. In kako le ne bi bili, saj res ni boljšega kot topla enolončnica kombinacije sezonske zelenjave in mesa. Je okusna, nasitna, zdrava in še priprava ni nič kaj zahtevna. Običajno gredo vse sestavine v en lonec in na štedilnik, vmes pa lahko postorimo še druge zadeve, ki čakajo na nas.

Enolončnica iz svežega zelja (Foto: Selma Bizjak)

Za 4 osebe potrebujemo: 1 manjšo glavo svežega zelja*, 3 majhne krompirje, 2 korenčka, 2 svinjska zrezka, 1 čebulo, sladko rdečo mleto papriko, 2 strok česna, kumino, olje, sol, poper, mešanico jušnih začimb

*priporočam, da izberete rahlo, ne tako, preveč zbito

Priprava:

  1. Na olju popražimo sesekljano čebulo ter dodamo na koščke narezano meso.
  2. Meso najprej zapečemo, da dobi lepo zlato-rjavo barvo, nato rahlo solimo ter dušimo do mehkega.
  3. Krompir olupimo ter narežemo na manjše kose in ga do mehkega skuhamo v slanem kropu.
  4. Zelje narežemo na kocke in ga operemo.
  5. Korenček očistimo, operemo in narežemo na kolobarje.
  6. V slanem kropu oparimo na kocke narezano zelje, kolobarje korenčka ter na polovico prerezana stroka česna.
  7. Kuhan krompir pretlačimo v vodi, v kateri se je kuhal.
  8. Oparjeno zelje, korenček in česen odcedimo.
  9. Ko je meso mehko, ga potresemo z mleto sladko rdečo papriko in premešamo.
  10. Dodamo oparjeno zelje, korenček in česen ter pretlačen kuhan krompir ter nekaj zrn kumine (uporabimo lahko tudi kumino v prahu).
  11. Začinimo še z mešanico jušnih začimb ter s poprom.
  12. Prilijemo malo vode.
  13. Enolončnico na hitro pokuhamo, da se še malce zgosti.
  14. Zeljna juha naj pred serviranjem par ur počiva, da se okusi prepojijo.
  15. Ob serviranju poleg enolončnice s svežim zeljem ponudimo hrustljav kruh.
Enolončnica iz svežega zelja (Foto: Selma Bizjak)

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

Deli na omrežjih