16.9 C
Ljubljana
30. aprila, 2024

Ikona kantrija Dolly Parton postaja rokerka! Album ustvarja s številnimi zvezdniki

Deli na omrežjih

Legendarna ameriška pevka Dolly Parton je napovedala, da bo izdala zanjo zelo netipičen album: iz kantrija, v katerem je ustvarila izjemno kariero, se podaja v rokerske vode.

Začelo se je s tem, ko je izvedela, da bo sprejeta v Dvorano slavnih rokenrola (Rock & Roll Hall of Fame). Najprej je to čast nameravala zavrniti, saj se do nje ni počutila upravičena, a potem si je premislila. Za slovesnost, ki je bila 5. novembra v Los Angelesu, je ustvarila pesem »Rockin’«, v kateri je izrazila svoje dvome o svojem »rokerstvu«.

Dolly Parton (Foto: YouTube/posnetek zaslona)

Album uspešnic z zvezdniki

In izjemna glasbenica se tu ni ustavila. Napovedala je album Rock Star, na katerem bo mešanica avtorskih pesmi in priredb rokovskih uspešnic ter veliko duetov s slavnimi glasbeniki. Novica je sprožila veliko zanimanja in kraljica kantrija v številnih intervjujih našteva zvezdnike, ki so že pristali na sodelovanje ali pa si želi, da še bodo: Elton John, Paul McCartney, Stevie Nicks, John Fogerty, Pink, Steve Perry, Steven Tyler, Brandi Carlile, Miley Cyrus, Cher … Med priredbami lahko med drugimi pričakujemo »Purple Rain« (Prince) »Open Arms« (Journey), »Free Bird« (Lynyrd Skynyrd), »Stairway to Heaven« (Led Zeppelin) in »Satisfaction« (The Rolling Stones).

Priznala je, da je o nečem podobnem sanjala že prej, saj je njen mož Carl Thomas Dean, s katerim sta poročena že 56 let, velik ljubitelj rocka. »Ta album delam zaradi njega,« je dejala. »Pogosto sem razmišljala, da bi zanj posnela album rokenrola z njegovimi najljubšimi pesmimi.« Zdaj se je vse skupaj sestavilo in je, kot je dodala, pravi čas za to.

Bogata kariera

Dolly Parton je neumorna: ob svojem 77. rojstnem dnevu, ki ga je praznovala 19. januarja, je izdala pesem »Don’t Make Me Have To Come Down There«, ki je kombinacija kantrija in gospela. Kot sovoditeljica je sodelovala tudi v veliki novoletni zabavni oddaji Miley Cyrus.

(Foto: Instagram/Dolly Parton)

V svoji bogati karieri je dobila številne nagrade in priznanja: lahko se pohvali z desetimi grammyji, leta 1999 je bila sprejeta v Dvorano slavnih kantrija, leta 2005 je prejela nacionalno medaljo za umetnost, leta 2016 je prejela nagrado Willieja Nelsona za življenjsko delo. Po vsem svetu je prodala več kot 100 milijonov plošč in je ena najbolj prodajanih izvajalk vseh časov. Posnela je več kot 50 studijskih albumov in po lastnih besedah napisala okoli 3.000 pesmi – ne le zase, pač pa tudi za druge. Svojo največjo uspešnico »Jolene« naj bi napisala na isti dan kot uspešnico »I Will Always Love You«, s katero se je proslavila Whitney Houston.

Podjetna, dobrodelna in tudi duhovita

Poleg glasbenega daru ima tudi podjetniško žilico – ustvarila je zabaviščni park Dollywood – in človekoljubno srce, ustanovila je namreč številne dobrodelne organizacije, med njimi Fundacijo Dollywood v Tennesseeju, kjer je odraščala. Večkrat se je preizkusila tudi kot igralka; njen najbolj znan film je komedija »9 to 5« iz leta 1980, v katerem igra skupaj z Jane Fonda in Lily Tomlin. Vedno pa je slovela tudi kot lepotica, ki zna zbuditi pozornost tudi z duhovitimi izjavami, na primer: »Šale o neumnih blondinkah me ne užalijo, ker vem, da nisem neumna … in vem tudi, da nisem blondinka.«

Deli na omrežjih