15.2 C
Ljubljana
21. maja, 2024

Božanska sladica: Jagodna tortica brez peke

Deli na omrežjih

Ta sveža in rahla tortica je kot nalašč za vse tiste, ki niste vešči peke, a bi vseeno radi pripravili okusno sladico. Kombinacija jagod in kokosa po navadi navduši vsakega sladkosnedega jedca.

Jagodna tortica brez peke (Foto: Selma Bizjak)

Za tortico premera 18 cm potrebujemo:

za piškotno osnovo: 180 g ovsenih piškotov s sezamom (Lidl), 80 g masla (v tekočem stanju)

za kremo: 250 ml smetane za stepanje, 250 g mascarpone sira, 3 lističe želatine, 20 ml mleka, po želji 2 jž sladkorja v prahu

za jagodni pire: 500 g jagod, 80 g sladkorja v prahu, 1/2 limone, 1 listič želatine (pogojno)

50 g mletega kokosa, 25 g jedilnega škroba, nekaj jagod za dekoracijo, 100 g bele čokolade

Poleg tega potrebujemo še: pekač z malce višjim obodom, peki papir in acetatno folijo

Jagodna tortica brez peke (Foto: Selma Bizjak)

Priprava:

  1. Dno pekača obložimo s peki papirjem. Notranji del oboda pa obdamo z acetatno folijo. Vrhnji jagodni preliv se namreč ne sme pretirano strditi, zato ga acetatna folija zadržuje do razreza torte. Če pa želite trden jagodni pire, pa vanj na koncu vmešajte še en listič želatine, ki ga predhodno namočite in ožamete.
  2. Piškote zmeljemo v prah (lahko v multipraktiku; če ga nimamo, uporabimo lesen kuharski valjar).
  3. Raztopimo maslo in ga ohladimo. Nato ga prilijemo k piškotom v prahu in premešamo. Nadevamo na dno pekača in s hrbtno stranjo žlice maso poravnamo. Za pol ure postavimo v hladilnik, da piškotna masa zatrdi.
  4. Tri (3) lističe želatine namočimo v mrzli vodi in jih pustimo, da se zmehčajo (po navodilih proizvajalca).
  5. Medtem stepemo sladko smetano, da postane kompaktna.
  6. Nato vanjo vmešamo sir mascarpone. Po okusu dodamo 2 jušni žlici sladkorja (lahko izpustimo).
  7. Segrejemo mleko in v njem raztopimo ožeto želatino.
  8. Mleko z želatino narahlo vmešamo v kremo.
  9. Postavimo v hladilnik.
  10. Pripravimo v jagodni pire. 3–4 jagode prihranimo za okrasitev torte. Jagode operemo in očistimo. Narežemo jih na polovice. Dodamo sok iztisnjene polovice limone in sladkor v prahu.
  11. S paličnim mešalnikom obdelamo v gladek pire.
  12. Kremo vzamemo iz hladilnika in jo razdelimo na polovici.
  13. V prvo polovico vmešamo polovico jagodnega pireja. Polovico shranimo v hladilnik, saj bomo pripravili še glazuro.
  14. V drugo polovico vmešamo mleti kokos.
  15. Piškotno dno vzamemo iz hladilnika in nadevamo kremi.
  16. Začnemo s kokosovo kremo. Poravnamo.
  17. Nato dodamo jagodno kremo in poravnamo.
  18. Pokrijemo s prozorno folijo za živila in čez noč postavimo v hladilnik.
  19. Naslednje jutro najprej segrejemo drugo polovico jagodnega pireja. Nato vanj vmešamo jedilni škrob in z ročno metlico dobro premešamo, da ni grudic. Ohladimo.
  20. Raztopimo belo čokolado.
  21. Ko je jagodni pire ohlajen, vzamemo torto iz hladilnika.
  22. Po vrhu prelijemo jagodni pire.
  23. S stopljeno belo čokolado oblikujemo vzorce. Lahko uporabimo tudi leseno nabodalce in oblikujemo vzorec.
  24. Model s torto spet pokrijemo s prozorno folijo za živila in postavimo še za tri ure v hladilnik.
  25. Ko torto postrežemo, jo predenemo na večji servirni krožnik in šele nato odstranimo acetatno folijo. Okrasimo z nekaj jagodami. Če v jagodno glazuro nismo dodali lističa želatine (jaz nisem, ker sem želela tekoč preliv), bo namreč glazura malce stekla čez rob.

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

Deli na omrežjih