11.8 C
Ljubljana
29. marca, 2024

Buhteljni: najboljši so z domačo marelično marmelado

Deli na omrežjih

Buhteljni so ena mojih najljubših slovenskih tradicionalnih sladic. Rada imam še mlačne, ko se iz njih še cedi topla in dišeča domača marelična marmelada. Ime buhtelj izhaja iz glagola dvigniti se. In testo za buhteljne se med vzhajanjem res lepo dvigne. Buhteljne tradicionalno nadevamo z marelično marmelado, če je domača, še toliko bolje.

Buhteljni (Foto: Selma Bizjak)

Za kvašeno testo: 500 g moke Manitoba 00 Mlinotest, 1/2 kocke svežega kvasa (ali pol zavitka instant kvasa*), 2 rumenjaka, 100 g sladkorja, 80 g masla, 1 jž kisle smetane, naribano lupinico 1/2 bio limone, ščep soli, 2 dl mleka

Buhteljni (Foto: Selma Bizjak)

Priprava:

  1. V toplo mleko zdrobimo kvas, dodamo žlico sladkorja ter potresemo z žlico moke. Pustimo, da se kvas aktivira. *ta postopek preskočimo, če uporabimo instant kvas.
  2. Moko presejemo v skledo, v kateri bomo mesili, ter dodamo vse ostale sestavine.
  3. Ko je kvasec pripravljen, ga prilijemo k ostalim sestavinam in zamesimo testo. Testo dobro pregnetemo, da ni grudic.
  4. Pokrijemo ga s toplo krpo in pustimo vzhajati na toplem 1 uro oziroma toliko časa, da podvoji volumen.
  5. Testo razvaljamo na debelino 2 cm in s kozarcem ali modelčkom za izrezovanje izrežemo kroge premera 8 cm.
  6. Na sredino vsakega kroga damo po čajno žličko marmelade. Sprimemo robove in jih spodvihamo navznoter. To storimo pazljivo, da marmelada med peko ne bi uhajala.
  7. Buhteljne s spodvihano stranjo navzdol polagamo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pokrijemo s krpo in pustimo, da vzhajajo še 20 minut.
  8. Ko so buhteljni vzhajali, jih premažemo z razžvrkljanim jajcem.
  9. Postavimo v predogreto pečico na srednje vodilo. Pečemo 30–35 minut.
  10. Po 15 minutah pečenja jih pokrijemo s peki papirjem.
  11. Ohlajene buhteljne potresemo s sladkorjem v prahu, preden jih postrežemo.

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.

 

Deli na omrežjih