Ker je čas ravno tak, da je na vrtovih ogromno domače zelenjave, bo kot nalašč tudi ta recept za Gratinirano zelenjavo z domačega vrta. Začinjene krušne drobtinice dodajo jedi svoj hrustljav okus.

Moj pekač je premera 28 cm in uporabila sem:
1 srednje velik jajčevec, 1 srednje velika bučka, 3 srednje veliki krompirji, 2 paradižnika, sol, sušen origano, sušena bazilika, 3 zvrhane jušne žlice krušnih drobtin, oljčno olje, 60 g sira Tilzit, 2 stroka česna, maslo za premaz pekača
Priprava:
- Vso zelenjavo operemo, bučki in jajčevcu odrežemo zgornji in spodnji del, krompir olupimo, paradižniku odstranimo pecelj ter jo narežemo na kolobarje debeline približno 5 mm. Solimo.
- Pekač premažemo z maslom.
- Narezano zelenjavo izmenično polagamo eno na drugo v krogu, dokler je ne porabimo vse.
- Z dlanjo jo rahlo potisnemo ob dno pekača, da se lepo enakomerno razporedi.
- Zelenjavo prelijemo z oljčnim oljem in izdatno posujemo s sušenim origanom.
- Pekač z zelenjavo postavimo v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj Celzija, na srednji nivo.
- Pečemo približno 25 min.
- Medtem pripravimo posip iz krušnih drobtin.
- V skodelici zamešamo krušne drobtine, strta stroka česna, sušeno baziliko ter malo oljčnega olja. Premešamo.
- Pripravljene drobtinice razporedimo po zelenjavi.
- Prižgemo funkcijo žar ali pa temperaturo zvišamo na 200 stopinj Celzija, da zelenjava in drobtinice dobijo lepo zlato rjavo barvo (približno 5 – 10 minut)
- Takrat dodamo še manjše, tanke rezine sira in pečemo samo še minuto ali dve, da se sir stopi.
- Vzamemo in pečice in ponudimo kot samostojno jed ali prilogo k mesnim jedem.
- Na krožniku dodamo še nekaj kapljic dobrega oljčnega olja.




Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ