Drobljenka s skuto in figami. Mediteranska sladica, ki prevzame brbončice. Okus skute se prepleta z okusom sveže nabranih fig in medu.
Potrebujemo (za pekač s snemljivim obodom premera 26 cm):
Za drobljeno krhko testo: 250 g bele moke, 120 g sladkorja, 2 rumenjaka, 150 g masla, 10 g pecilnega praška
Za skutni nadev: 500 g pasirane polnomastne skute, 100 g sladkorja, 4–5 večjih fig, 2 jušni žlici medu, 2 beljaka
Potrebujemo še: 3 fige, 1 jušno žlico medu, sladkor v prahu za posip, peki papir
Čas priprave: 10 minut + 20 minut počivanja v hladilniku
Čas peke: 40 minut pri 180 stopinjah Celzija
Priprava:
- Za testo v skledi zmešamo presejano moko in sladkor. Dodamo na koščke narezano maslo ter s prsti dobro pregnetemo.
- Nato dodamo oba rumenjaka in pecilni prašek. Dobro pregnetemo vse sestavine med sabo. Testo bo precej drobljivo. Naredimo hlebček in ga za 20 minut postavimo na hladno v hladilnik.
- Iz beljakov naredimo sneg in ga postavimo v hladilnik.
- Medtem pripravimo skutni nadev. Skuto zamešamo najprej s sladkorjem, dodamo med, nato na majhne koščke narezane fige, ki smo jim predhodno odstranili kožico. Z žlico dobro premešamo. Na koncu rahlo vmešamo še sneg iz beljakov.
- Dno pekača obložimo s peki papirjem in nanj nadrobimo 3/4 ohlajenega testa. Enakomerno ga poravnamo s prsti ali hrbtno stranjo jedilne žlice.
- Na testo damo skutni nadev, ki ga prav tako poravnamo.
- Na skutni nadev narežemo kolobarje celih fig, s kožico vred.
- Ob robu, okrog in okrog, nadrobimo še preostalo testo.
- Čez kolobarje fig pa prelijemo še žlico medu.
- Pečemo 40 minut pri 180 stopinjah Celzija.
- Pečeno ohladimo in posujemo s sladkorjem v prahu.
Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.