Za grško musako sem zasledila že ničkoliko receptov in vsak je bil malenkost drugačen. Zato sem se odločila, da jo tokrat pripravim čisto po mojem okusu. Morda pa bo všeč tudi komu izmed vas.

Grška musaka po moje (Foto: Selma Bizjak)

Potrebujemo:

za mesni nadev: 250 g mletega mesa (goveje, svinjsko, mešano), 1 majhno čebulo, sol, poper, olje, 1 jž paradižnikovega koncentrata

na žaru ali v ponvi popečene kolobarje ali rezine jajčevcev

4 srednje velike kuhane krompirje, narezane na rezine

za preliv: 250 g kisle smetane, 1 jajce, mešanico začimb Grški bogovi Trije kralji, sol

100 g sira feta

Grška musaka po moje (Foto: Selma Bizjak)

Priprava:

  1. Najprej na maščobi zarumenimo sesekljano čebulo. Nato dodamo mleto meso in ga prepražimo. Solimo in po okusu popramo. Pražimo do mehkega.
  2. Dodamo paradižnikov koncentrat ter malo vode in še nekaj minut vse skupaj dušimo, da se omaka zgosti.
  3. Medtem jajčevce narežemo na 1/2 cm široke kolobarje in jih na žaru ali v ponvi z obeh strani popečemo.
  4. Pripravimo še preliv iz kisle smetane, mešanice začimb Grški bogovi Trije kralji, malce soli ter razžvrkljanega jajca. Sestavine dobro premešamo, da se enakomerno porazdelijo in prepojijo.
  5. Ognjevaren pekač namažemo z oljem.
  6. V pekač najprej na dno enakomerno razporedimo rezine kuhanega krompirja.
  7. Sledi nekaj žlic preliva, da pokrije krompir.
  8. Nato sledi prva polovica praženega mletega mesa.
  9. Na prvo plast mletega mesa položimo pečene jajčevce. Eno ali dve rezini prihranimo za zadnjo plast.
  10. Sledi še druga polovica praženega mletega mesa.
  11. In kot zadnja še preostala količina preliva, po katerem nadrobimo še sir feta, naribamo nekaj parmezana in dodamo rezino ali dve pečenih jajčevcev.
  12. Postavimo v prej ogreto pečico na 200 °C in na srednjem rešetu pečemo 45 minut.
  13. Ko vzamemo iz pečice, pustimo 10 minut, da se musaka malce ohladi in preliv lepo zakrkne, kar nam omogoča lepo rezanje in serviranje.
  14. Lahko pa pripravimo v porcijskih pekačih in serviramo jed kar v njih.
  15. Po vrhu posujemo nekaj majhnih lističev sveže bazilike.

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.