Te prikupne okrogle bučke, ki vas gledajo s prodajnih polic, so predvsem idealne za polnjenje. Obstaja nešteto možnosti, s čim jih lahko napolnite. Jaz sem tokrat izbrala zelenjavo in kuskus. Seveda pri meni brez sira skoraj ne gre, zato se je tudi tokrat znašel med sestavinami.
Potrebujemo (za 2 osebi): 2 okrogli bučki, ½ majhne čebule, 1 manjši korenček, 1 manjšo rdečo paprika, 50 g kuskusa, 75 ml jušne osnove, 50 g ribanega sira mozzarella (lahko druga vrsta mehkega sira), 50 g sira feta, šopek svežega peteršilja, 1 strok česna, sončnično olje, sol, poper
Priprava:
- Bučke operemo in jim vodoravno odrežemo četrtino zgornjega dela.
- Previdno izdolbemo sredico in jo narežemo na manjše kocke.
- V manjši ponvi segrejemo olje, čebulo drobno nasekljamo in jo zarumenimo.
- Dodamo jušno osnovo in jo zavremo.
- Rahlo solimo.
- Ko jušna osnova zavre, vmešamo kuskus in ga po navodilih proizvajalca skuhamo.
- Medtem očistimo korenček in papriko ter oboje narežemo na zelo majhne kocke in ju na hitro popražimo v ponvi, na olju, da se rahlo zmehčajo.
- Sir feta nadrobimo, mehki sir naribamo.
- Peteršilj opremo in sesekljamo.
- Ko je kuskus pripravljen, vanj vmešamo še na hitro praženo zelenjavo (bučke, korenček in rdeča paprika) ter sir feta.
- Dodamo še sveže sesekljan peteršilj, po okusu solimo in popramo.
- Nadev premešamo in z njim napolnimo izdolbeni bučki.
- Bučki posujemo še z ribano mozzarello.
- Postavimo ju v ognjevaren pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.
- Postavimo v prej ogreto pečico (200 °C), na srednje vodilo, in pečemo 20–25 minut. Prvih 20 minut pokrito, da se zmehča, zadnjih 5 minut pa odkrito, da dobi lepo zlato rjavo skorjico.
Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ