8.5 C
Ljubljana
26. aprila, 2024

Izvrstno poletno kosilo: Polnjene okrogle bučke

Deli na omrežjih

Te prikupne okrogle bučke, ki vas gledajo s prodajnih polic, so predvsem idealne za polnjenje. Obstaja nešteto možnosti, s čim jih lahko napolnite. Jaz sem tokrat izbrala zelenjavo in kuskus. Seveda pri meni brez sira skoraj ne gre, zato se je tudi tokrat znašel med sestavinami.

Polnjene okrogle bučke (Foto: Selma Bizjak)

Potrebujemo (za 2 osebi): 2 okrogli bučki, ½ majhne čebule, 1 manjši korenček, 1 manjšo rdečo paprika, 50 g kuskusa, 75 ml jušne osnove, 50 g ribanega sira mozzarella (lahko druga vrsta mehkega sira), 50 g sira feta, šopek svežega peteršilja, 1 strok česna, sončnično olje, sol, poper

Priprava:

  1. Bučke operemo in jim vodoravno odrežemo četrtino zgornjega dela.
  2. Previdno izdolbemo sredico in jo narežemo na manjše kocke.
  3. V manjši ponvi segrejemo olje, čebulo drobno nasekljamo in jo zarumenimo.
  4. Dodamo jušno osnovo in jo zavremo.
  5. Rahlo solimo.
  6. Ko jušna osnova zavre, vmešamo kuskus in ga po navodilih proizvajalca skuhamo.
  7. Medtem očistimo korenček in papriko ter oboje narežemo na zelo majhne kocke in ju na hitro popražimo v ponvi, na olju, da se rahlo zmehčajo.
  8. Sir feta nadrobimo, mehki sir naribamo.
  9. Peteršilj opremo in sesekljamo.
  10. Ko je kuskus pripravljen, vanj vmešamo še na hitro praženo zelenjavo (bučke, korenček in rdeča paprika) ter sir feta.
  11. Dodamo še sveže sesekljan peteršilj, po okusu solimo in popramo.
  12. Nadev premešamo in z njim napolnimo izdolbeni bučki.
  13. Bučki posujemo še z ribano mozzarello.
  14. Postavimo ju v ognjevaren pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.
  15. Postavimo v prej ogreto pečico (200 °C), na srednje vodilo, in pečemo 20–25 minut. Prvih 20 minut pokrito, da se zmehča, zadnjih 5 minut pa odkrito, da dobi lepo zlato rjavo skorjico.
Polnjene okrogle bučke (Foto: Selma Bizjak)

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

Deli na omrežjih