11.1 C
Ljubljana
28. marca, 2024

Klasika malo drugače: Pita s kislim zeljem in pečenicami

Deli na omrežjih

Pita s kislim zeljem in pečenicami (Foto: Selma Bizjak)

Za 6–8 oseb potrebujemo:

pekač premera 28 cm

za testo: 150 g pirine moke, 100 ml mlačne vode, 1 čajna žlička sladkorja, 10 g svežega kvasa, 1 čajna žlička soli, 1 žlička kumine v zrnju

za nadev: 1 kozarec kislega zelja Droga, 200 ml smetane Pomurskih mlekarn, 3 jajca, 2 kavni žlički soli. 3 čajne žličke gorčice, 1 čajna žlička popra, ½ čajne žličke muškatnega oreščka, 3 – 4 pare pečenic

Pita s kislim zeljem in pečenicami (Foto: Selma Bizjak)

Priprava:

1. Pripravimo kvasec. V mlačno vodo zdrobimo sveži kvas in sladkor. Posujemo z malce moke in pustimo vzhajati 10 minut.

2. Vmešamo v presejano moko skupaj z vsemi začimbami.

3. Testo naj na toplem vzhaja 30 minut.

4. Nato ga razvaljamo za pekač premera 28 cm z dodatkom roba.

5. V skledi zamešamo smetano, gorčico, sol, poper, muškatni orešček in jajca.

6. Vmešamo še kislo zelje. Dobro premešamo in položimo na testo v pekaču.

7. Pečemo 55–60 minut pri 170 stopinjah Celzija.

8. Medtem v ponvi popečemo klobase.

9. Pečena pita naj pred serviranjem počiva 10 minut.

10. Pečeno pito obložimo s pečenicami tik pred serviranjem.

Pita s kislim zeljem in pečenicami (Foto: Selma Bizjak)

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

Deli na omrežjih