-1.3 C
Ljubljana
31. januarja, 2023

Kokošja juha z zdrobovimi žličniki: božanski okus, ki nas popelje v otroštvo!

Deli na omrežjih

Ni iz trte izvit rek, da je »juha iz stare kokoši dobra juha«. In prav kokošja juha je še ena od jedi, ki me vrne v otroštvo, ko je bila taka juha velikokrat na mizi, ob nedeljskem kosilu. Takrat se je seveda veliko lažje dobilo domačo kokoš, kot je to dandanes. In ker sem tokrat imela v hladilniku prav domačo kokoš, sem kaj hitro pomislila na tisto kokošjo juho iz otroštva. Prav zanimalo me je, ali bo njen okus prav tako božanski, kot je bil takrat. Namreč, veliko jedi se nam je v otroštvu zdelo precej okusnejših kot danes. Ta kokošja juha me ni razočarala. Nadvse okusna je bila.

Kokošja juha z zdrobovimi žličniki (Foto: Selma Bizjak)

Za 4 osebe potrebujemo: 400 g kokošjega mesa s kostmi in kožo vred (uporabila sem polovico manjše, domače kokoši), ½ manjše čebule, 1 oranžen korenček, 1 rumen korenček, 1 kos gomoljne zelene, 1 manjši koren peteršilja, 2 manjša krompirja, sol, mešanico začimb za juho, poper, šopek svežega peteršilja

Za 6–8 manjših zdrobovih knedlov potrebujemo: 7 g masla, 1 jajce srednje velikosti, 4 ravno poravnane jušne žlice pšeničnega zdroba + 1 jž za vsak slučaj, če je pripravljena masa preveč tekoča, vendar pazite, ker so prehitro preveč zbiti

Priprava juhe:

  1. Kokošje meso očistimo (kožo in kosti obdržimo), operemo in obrišemo s papirnato brisačko.
  2. Olupimo polovico čebule.
  3. Oba korenčka ostrgamo, operemo in narežemo na manjše kocke ali kolobarje.
  4. Očistimo del gomolja zelene in ga narežemo na kocke.
  5. Ostrgamo še koren peteršilja in ga narežemo na kolobarje ali kocke.
  6. Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke.
  7. Vse pripravljene sestavine damo v večji lonec in prilijemo približno 2 litra vode ter dodamo sol.
  8. Lonec postavimo na kuhalno ploščo in zavremo.
  9. Ko zavre, znižamo temperaturo kuhalne plošče na toliko, da juha počasi vre.
  10. Na pol pokrito kuhamo približno 1 uro in pol.
  11. Iz kuhane juhe odstranimo meso in ga očistimo kože ter kosti. Meso narežemo na manjše kose.
  12. Juho začinimo z mešanico jušnih začimb in mletim poprom.
  13. Vkuhamo manjše zdrobove žličnike (postopek priprave zdrobovih knedlov najdete nižje v receptu)*.
  14. Ko so zdrobovi žličniki kuhani (cca. 20 minut), juho razdelimo v jušne skodelice ali krožnike, v vsako dodamo še kokošje meso in čajno žličko sveže sesekljanega peteršilja.

Kokošja juha z zdrobovimi žličniki (Foto: Selma Bizjak)

*Priprava zdrobovih knedlov:

1. 7 g rezino masla pri sobni temperaturi popolnoma zmehčamo.

2. Zmehčano maslo pretlačimo z vilicami.

3. Posebej v skodelici dobro razžvrkljamo jajce, nato mu dodamo maslo.

4. Obe sestavini energično stepamo in nato med nenehnim mešanjem dodamo še 4 ne preveč zvrhane jušne žlice pšeničnega zdroba.

5. Dobro premešamo, da se sestavine med seboj povežejo in maso pustimo 10 minut počivati.

6. Ko juha zavre, poskusimo malo mase z žlico vkuhat v juho. Če razpade, dodamo še največ 1/2-1 žlico zdroba. Vendar pazimo, ker je hitro preveč in so potem knedli preveč zbiti.

7. V juhi naj zdrobovi knedli rahlo vrejo 15–20 minut. Če uporabimo instant pšenični zdrob, upoštevajmo priporočeni čas kuhanja, ki ga je proizvajalec navedel na embalaži.

Kokošja juha z zdrobovimi žličniki (Foto: Selma Bizjak)

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

Deli na omrežjih