15.2 C
Ljubljana
21. maja, 2024

Kot nalašč za poletne dni: Pita z limonino kremo in meringo

Deli na omrežjih

Osvežujoča pita z limonino kremo in meringo je kot nalašč za poletne dni!

Pita z limonino kremo in meringo (Foto: Selma Bizjak)

Potrebujemo (za okrogel pekač premera 28 cm):

Za krhko testo: 340 g bele mehke moke, 170 g hladnega masla, 110 g sladkorja v prahu, 3 rumenjake, 1 ščepec soli

Za limonino kremo: 4 jajca, 120 g masla, 300 g sladkorja v prahu, 4 limone (iztisnjen in precejen sok), 2 čajni žlički koruznega škroba

Za meringo: 5 beljakov, 240 g sladkorja v prahu, 70 ml vode, 35 g sladkorja v prahu

Potrebujemo še: keramični pekač, peki papir, suh fižol za slepo peko, električni mešalec, kuhinjski termometer (lahko nadomestimo z vilicami), lonec za kuhanje kreme, lonec za sladkorni sirup, kovinsko skledo za stepanje beljakov, vilice, ročno metlico, dresirno vrečko z nastavkom

Pita z limonino kremo in meringo (Foto: Selma Bizjak)

Najprej pripravimo krhko testo. Za pripravo res okusnega krhkega testa izberimo kvalitetne sestavine.

  1. Moko presejemo na delovno površino.
  2. Dodamo na koščke narezano hladno maslo.
  3. S prsti na hitro obdelamo maslo in moko, da dobimo pesku podobno strukturo mase.
  4. V sredino mase naredimo jamico in vanjo dodamo sladkor v prahu ter rumenjake.
  5. Testo dobro pregnetemo, da ni grudic.
  6. Zavijemo ga v prozorno folijo za živila ter postavimo vsaj za 1 uro v hladilnik.
  7. Nasvet: testo lahko pripravimo tudi večer pred uporabo in ga pustimo v hladilniku.

Medtem ko testo počiva v hladilniku, pripravimo limonino kremo.

  1. Iztisnemo limonin sok in ga skozi sito precedimo.
  2. V manjšem loncu počasi segrejemo maslo.
  3. Dodamo sok iztisnjenih in precejenih limon, sladkor v prahu, koruzni škrob ter jajci.
  4. Kuhamo na zmernem ognju in nenehno mešamo z ročno metlico, da ne nastajajo grudice.
  5. Kuhamo toliko časa, da se krema zgosti.
  6. Kuhano kremo odstavimo s kuhališča, lonec pokrijemo s prozorno folijo za živila in kremo popolnoma ohladimo.
Pita z limonino kremo in meringo (Foto: Selma Bizjak)

Peka krhkega testa:

  1. Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija (enakomerna peka zgoraj/spodaj).
  2. Krhko testo vzamemo iz hladilnika in ga na pomokani delovni površini razvaljamo na velikost pekača z robom vred.
  3. Pekač premažemo z maslom in vanj predenemo razvaljano krhko testo.
  4. Površino testa enakomerno prebodemo z vilicami.
  5. Testo v pekaču prekrijemo s peki papirjem in obtežimo s suhim fižolom (slepa peka).
  6. Postavimo v prej ogreto pečico in pri 180 stopinjah Celzija pečemo 20 minut.
  7. Po dvajsetih minutah vzamemo iz pečice in odstranimo fižol ter peki papir in postavimo nazaj v pekač. Pečemo še dodatnih 10 minut.
  8. Pečeno vzamemo iz pečice in ohladimo.

Priprava meringe:

  1. V manjšem loncu pripravim sladkorni sirup iz vode in sladkorja v prahu.
  2. Vsebino zavremo na zmernem ognju in mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi.
  3. Kuhamo toliko časa, da sirup doseže 121 stopinj Celzija (če nimamo kuhinjskega termometra si pomagamo z vilicami; ko je temperatura dosežena, se med dvigovanjem vilic iz sirupa le-ta vleče za njimi).
  4. V kovinski skledi medtem stepemo beljake s 35 g sladkorja v prahu.
  5. Stepamo jih toliko časa, da se vrh stepenih beljakov vleče za metlicami.
  6. V stepene beljake v tankem curku prilivamo vroč sladkorni sirup.
  7. Mešamo toliko časa, da se zmes zgosti.
  8. Ohladimo na sobno temperaturo.

Priprava pite z limonino kremo in meringo:

  1. Ohlajeno krhko testo vzamemo iz pekača in ga predenemo na servirni krožnik. Lahko pa ostane tudi v pekaču.
  2. Dodamo limonino kremo in jo lepo poravnamo.
  3. Meringo predenemo v dresirno vrečko z izbranim nastavkom in oblikujemo kupčke, ki prekrijejo delno ali celotno površino limonine kreme.
  4. Tako pripravljeno limonino pito z meringo postavimo še za 2–3 minuti v pečico na žar funkcijo (če je nimamo, pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in pečemo par minut).
  5. Ohlajeno pito z limonino kremo in meringo postavimo v hladilnik za najmanj eno uro.

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.

Deli na omrežjih