10.9 C
Ljubljana
24. maja, 2024

Krhke vanilijeve rezine: jagode in borovnice so pika na i!

Deli na omrežjih

Ena najbolj okusnih in enostavno pripravljenih sladic so te vanilijeve rezine, za katere potrebujemo le dobro domačo vanilijevo kremo, za dekoracijo pa sveže sadje po izbiri. Jagode in borovnice so meni najlepša sadna kombinacija za piko na i tem rezinam. In ne pozabimo izbrati kvalitetnega listnatega testa, če nismo vešči priprave domačega.

Krhke vanilijeve rezine. (Foto: Selma Bizjak)

Za 8–10 rezin potrebujemo:

Vanilijeva krema: 500 ml smetane za stepanje, 150 ml mleka, 150 g sladkorja, 150 g jedilnega škroba, 8 svežih rumenjakov, 2 stroka vanilije

In še: 2 zavitka listnatega testa, košarico svežih jagod, skodelico borovnic, sladkor v prahu

Priprava:

  1. Najprej pripravimo vanilijevo kremo.
  2. V lonec zlijemo smetano, mleko ter dodamo strok vanilije, ki smo ga predhodno po dolžini prerezali; iz njega v smetano postrgamo najprej semena ter nato dodamo še cel zunanji del. Zavremo, lonec odstavimo ter pustimo počivati 30 min.
  3. Medtem v drugem loncu z električnimi metlicami zmešamo sladkor, škrob ter rumenjake v puhasto svetlo kremo.
  4. Po 30 minutah »namakanja« vanilije jo skozi cedilo prelijemo k sladkim rumenjakom ter ročno z metlico na šibkem ognju dobro vse skupaj pazljivo mešamo in pazimo, da ne nastanejo grudice.
  5. Kremo med stalnim mešanjem z ročno metlico kuhamo 15 minut, nato jo odstavimo in ohladimo.
  6. Posodo s kremo pokrijemo s prozorno folijo za živila ter jo za nekaj ur postavimo v hladilnik.
  7. Medtem spečemo listanto testo. Ko testo odvijemo na pekač (obvezno ga pečemo na peki papirju), ga narežemo na poljubno velike pravokotnike. Za vsako krhko vanilijevo rezino potrebujemo po 3 enako velike pravokotnike.
  8. Preden jih postavimo v pečico, jih večkrat prebodemo z vilicami.
  9. Pečemo po navodilih proizvajalca. Pazimo, da ne postanejo preveč rjavo obarvane.
  10. Pečene rezine ohladimo.
  11. S hladno vanilijevo kremo napolnimo dresirno vrečko z nastavkom ter okrasimo po dve pečeni plošči listnatega testa. Tretja, ki bo zadnja vsake rezine, ostane prazna.
  12. Ko porabimo vse sestavine, vsako rezino zaključimo z listnatim testom, ki ga bogato posujemo s sladkorjem v prahu.
  13. Na vsako zaključeno vanilijevo rezino dodamo še jagodo (celo ali polovico) in nekaj borovnic, oboje seveda oprano in posušeno.
  14. Pripravljene krhke vanilijeve rezine postavimo v hladilnik.
  15. Preden jih postrežemo, naj 10 minut stojijo na sobni temperaturi.
  16. Porabimo jih v dveh dneh.

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.

Deli na omrežjih