10 C
Ljubljana
18. aprila, 2024

Krompirjev narastek s šunko, sirom in smetano: obliznili si boste prste!

Deli na omrežjih

V naši deželi, na sončni strani Alp, smo večinoma vsi ljubitelji krompirja in krompirjevih jedi. Tokrat sem za vas pripravila recept, ki ga lahko na mizo postavite kot samostojno jed ali pa kot prilogo mesni jedi. V Sloveniji imamo festivale, posvečene krompirju, in menda celo spomenik, ki je krompirju v čast postavljen v Šenčurju.

Krompirjev narastek s šunko, sirom in smetano (Foto: Selma Bizjak)

Za dve osebi potrebujemo: 400–500 g krompirja, 100 g kuhane šunke, 200 ml smetane za kuhanje, 80 g ribanega parmezana, nekaj lističev svežega žajblja, sol, poper, maslo

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija, enakomerno gretje spodaj/zgoraj.
  2. Krompir olupimo in narežemo na tanjše rezine (2–3 mm).
  3. Operemo ga pod tekočo vodo in osušimo s papirnato brisačko.
  4. Keramičen ali steklen pekač premažemo z maslom.
  5. Vanj položimo plast narezanega krompirja, ki ga rahlo solimo in popramo.
  6. Dodamo rezine kuhanega pršuta.
  7. Plast posujemo s parmezanom.
  8. Ponovimo spet plast krompirja, šunke in parmezana in tako ponavljamo, vse dokler ne porabimo vseh sestavin.
  9. Zadnja plast naj bo iz krompirja, ki ga solimo in popramo.
  10. Posujemo s parmezanom.
  11. Dodamo lističe svežega žajblja.
  12. Nato prelijemo s tekočo smetano za stepanje.
  13. Pekač postavimo v pečico, na srednje vodilo, in jed pečemo 40–50 minut.
  14. Na površini jedi se mora narediti lepa zlato-rumeno obarvana skorjica.
  15. Ko je krompirjev narastek pečen, ga vzamemo iz pečice.
  16. Pustimo da 10 minut počiva, nato jed postrežemo.
Krompirjev narastek s šunko, sirom in smetano (Foto: Selma Bizjak)

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

Deli na omrežjih