To je pa recept za malce posebno potico, ki ima v nadevu domačo slivovo marmelado, v kateri se najdejo koščki sliv, in mak.
Za 2 potici dolžine približno 35 cm potrebujemo:
Za testo: 500 g moke, 150 ml toplega mleka, 42 g svežega kvasa, 200 g masla sobne temperature, 2 jž sladkorja, 1 zavitek vanili sladkorja, 2 ščepca soli
Za nadev: 250 g mletega maka, 200 ml 75 g sladkorja, 200 g domače slivove marmelade (z vidnimi koščki sliv), 2 jž ruma
Potrebujemo še: 100 g tekočega masla za preliv pečene potice, 200 g sladkorja v prahu za posip
Priprava:
- Mleko segrejemo, da postane mlačno. Dodamo 2 jž sladkorja, vanj nadrobimo kocko kvasa ter po vrhu posujemo z malce moke.
- Lonček z mlekom in kvasom pustimo na toplem, da kvas vzhaja (približno 15 min).
- Medtem v večjo posodo presejemo moko in dodamo še sladkor, vanili sladkor, sol.
- V manjši skledi zamešamo slivovo marmelado z rumom.
- Ko se kvas aktivira, v skledo k moki dodamo še maslo sobne temperature ter prilijemo vzhajan kvasec.
- Sestavine dobro premešamo in zgnetemo v gladko testo brez grudic.
- Skledo s testom pokrijemo s krpo in postavimo na toplo, da vzhaja (1 uro oziroma toliko časa, da podvoji volumen).
- V manjšem lončku segrejemo mleko s sladkorjem, nato vmešamo mak. Mešamo toliko časa, da dobimo lepo mazljivo strukturo nadeva (ne sme biti preveč suh).
- Vzhajano testo na pomokani površini razvaljamo na debelino 1,5 cm.
- Testo najprej premažemo s slivovo marmelado. Ob robovih pustimo 2 cm testa brez nadeva.
- Čez namažemo še makov nadev.
- Nadevano testo zavijemo z obeh daljših strani, eno proti drugi do polovice celotnega testa (tako dobimo polžast videz potice ob prerezu).
- Prestavimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in postavimo v pečico (srednje rešeto), ki smo jo prej ogreli na 200 stopinj Celzija.
- Po 15 minutah peke temperaturo znižamo na 175 stopinj Celzija.
- Pečemo jo še 30–35 minut. Zadnjih 15 minut peke potico pokrijemo s peki papirjem.
- Pečeno potico še toplo prelijemo s tekočim maslom in takoj bogato posipamo s sladkorjem v prahu.
Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.