19.4 C
Ljubljana
23. junija, 2024

Malce neobičajna, ampak božanska: Makovo-slivova potica

Deli na omrežjih

To je pa recept za malce posebno potico, ki ima v nadevu domačo slivovo marmelado, v kateri se najdejo koščki sliv, in mak.

Za 2 potici dolžine približno 35 cm potrebujemo:

Za testo: 500 g moke, 150 ml toplega mleka, 42 g svežega kvasa, 200 g masla sobne temperature, 2 jž sladkorja, 1 zavitek vanili sladkorja, 2 ščepca soli

Za nadev: 250 g mletega maka, 200 ml  75 g sladkorja, 200 g domače slivove marmelade (z vidnimi koščki sliv), 2 jž ruma

Potrebujemo še: 100 g tekočega masla za preliv pečene potice, 200 g sladkorja v prahu za posip

Makova potica (Foto: Selma Bizjak)

Priprava:

  1. Mleko segrejemo, da postane mlačno. Dodamo 2 jž sladkorja, vanj nadrobimo kocko kvasa ter po vrhu posujemo z malce moke.
  2. Lonček z mlekom in kvasom pustimo na toplem, da kvas vzhaja (približno 15 min).
  3. Medtem v večjo posodo presejemo moko in dodamo še sladkor, vanili sladkor, sol.
  4. V manjši skledi zamešamo slivovo marmelado z rumom.
  5. Ko se kvas aktivira, v skledo k moki dodamo še maslo sobne temperature ter prilijemo vzhajan kvasec.
  6. Sestavine dobro premešamo in zgnetemo v gladko testo brez grudic.
  7. Skledo s testom pokrijemo s krpo in postavimo na toplo, da vzhaja (1 uro oziroma toliko časa, da podvoji volumen).
  8. V manjšem lončku segrejemo mleko s sladkorjem, nato vmešamo mak. Mešamo toliko časa, da dobimo lepo mazljivo strukturo nadeva (ne sme biti preveč suh).
  9. Vzhajano testo na pomokani površini razvaljamo na debelino 1,5 cm.
  10. Testo najprej premažemo s slivovo marmelado. Ob robovih pustimo 2 cm testa brez nadeva.
  11. Čez namažemo še makov nadev.
  12. Nadevano testo zavijemo z obeh daljših strani, eno proti drugi do polovice celotnega testa (tako dobimo polžast videz potice ob prerezu).
  13. Prestavimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in postavimo v pečico (srednje rešeto), ki smo jo prej ogreli na 200 stopinj Celzija.
  14. Po 15 minutah peke temperaturo znižamo na 175 stopinj Celzija.
  15. Pečemo jo še 30–35 minut. Zadnjih 15 minut peke potico pokrijemo s peki papirjem.
  16. Pečeno potico še toplo prelijemo s tekočim maslom in takoj bogato posipamo s sladkorjem v prahu.

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.

Deli na omrežjih