Mlečni zdrob je ena od sladic iz mojega otroštva, ki je nikoli nisem marala. Je pa željo po njej pred časom izrazil moj sin, po tistem, ko ga je jedel v šoli za malico. In seveda sem ga začela pripravljati tudi doma. Klasičnega, z mlekom. Sam pa si ga je na koncu posul z ogromno kakava in vse skupaj premešal. Pa sem si rekla: poskusim pripraviti čokoladnega. In tako je nastal ta recept.
Za 4 kozarčke (2 dl) potrebujemo: 600 ml mleka, 60 g pšeničnega zdroba, 1 zvrhano jž čokolade v prahu (uporabila sem temno), 1 tanko rezino masla, ščepec soli, sladkor ali eritritol po okusu, stepeno smetano, višnje v sirupu (po želji)
Priprava:
- Stepemo smetano za stepanje in jo po okusu sladkamo. Do uporabe jo hranimo v hladilniku.
- Moj nasvet za stepanje smetane: Smetana za stepanje mora biti vedno dovolj hladna (6 °C), za stepanje uporabljamo ozko in visoko posodo, stepamo pri najvišji hitrosti mešalnika, metlice se morajo vrteti vedno v isto smer. Sama velikokrat stepam v posodi in z metlicami, ki sem jih predhodno imela v hladilniku približno 10–15 minut.
- Mleko segrejemo in dodamo maslo ter ščepec soli.
- Tik preden zavre, znižamo temperaturo kuhališča, v mleko vsujemo pšenični zdrob in pričnemo z nenehnim mešanjem z ročno metlico.
- Po 5 minutah mešanja, ko se zdrob že gosti, dodamo čokolado v prahu. Jaz jo presejem skozi cedilo, da ne nastanejo čokoladne grudice.
- Spet mešamo z ročno metlico.
- Nato dodamo še sladkor po okusu in spet mešamo.
- Pšenični zdrob kuhamo 10 minut. Nato odstavimo in ga razdelimo v kozarčke. Počakamo, da se malce ohladi.
- Ohlajenemu dodamo smetano in po želji višnje v sirupu.
- Mlečni zdrob s čokolado lahko postrežemo kot sladico ali kot obrok za zajtrk ali večerjo.
Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ