17.2 C
Ljubljana
2. maja, 2024

Nekaj novega in zelo zdravega: Cikorija s pršutom in česnom

Deli na omrežjih

Cikorija je rastlina, ki je izredno zdrava. Je vir vitaminov A, B, C, kalcija, fosforja, cinka in magnezija. Poznana je po tem, da poživlja jetra in ledvice, pomirja razdražen želodec, preprečuje žolčne kamne …

Kogar moti njen rahlo do bolj grenak okus, lahko uporabi enega od treh trikov:

  1. Cikorijo skuhamo skupaj z 2–3 manjšimi krompirji.

2. Ko jo operemo, v zadnjo vodo dodamo sok 1/2 limone in pustimo 15 minut. To lahko storimo tudi z že kuhano cikorijo.

3. V vodo, v kateri jo kuhamo, dodamo 1 kavno žličko sode bikarbone.

Cikorija s pršutom in česnom

Cikorija s pršutom in česnom (Foto: Selma Bizjak)

Potrebujemo: 500 g cikorije, 100 g pršuta ali kraške pancete, strok česna, maslo, ovčji sir ali parmezan

Priprava:

  1. Cikorijo očistimo, narežemo in operemo.
  2. Blanširamo jo v slanem kropu. Odcedimo.
  3. V ponvi segrejemo maslo.
  4. Dodamo na kocke narezan pršut ali kraško slanino*.
  5. Na hitro pocvremo.
  6. Dodamo še strt strok česna in počakamo toliko, da zadiši.
  7. Sledi še odcejena cikorija.
  8. Dobro premešamo in dušimo 10 minut.
  9. Postrežemo kot prilogo h krompirju ali mesu.
  10. Na krožniku dodamo še tanke rezine ovčjega sira ali parmezana.

*kdor ne želi dodati pršuta ali kraške slanine, to sestavino izpusti.

Cikorija s pršutom in česnom (Foto: Selma Bizjak)

Cikorijo lahko pripravimo tudi skupaj s kuhanim krompirjem (kot blitvo) ali kuhano v solati (zabelimo jo z oljčnim oljem**, belim balzamičnim kisom, ki je sladkega okusa, dodamo pa lahko še kuhana jajčka).

**Če jo kuhano zabelimo z oljčnim oljem, moramo vedeti, da bo še dodatno pogrenila zaradi grenkega okusa oljčnega olja. Zato tistim, ki niste preveč od grenkega okusa priporočam, da uporabijo sončnično olje.

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

Deli na omrežjih