Ene od mesnih jedi, ki mi gre v slast, so mesne kroglice, polpete jim, povzeto po Italijanih, pravimo Primorci. Všeč so mi z raznoraznimi omakami, od mesne, zelenjavne, čebulne, paradižnikove, smetanove … H krompirju pa vedno pripravim ocvrte, take z zelo hrustljavo skorjico. In tokrat sem jih pripravila z omako, ki jo uporabniki mojih receptov že poznate.

Ocvrte mesne kroglice (Foto: Selma Bizjak)

Za 4 osebe potrebujemo: 600 g mletega mesa (jaz uporabim samo svinjino), 2 manjši žemljici, olje, 1 jajce, 1 strt strok česna, šopek svežega peteršilja, sol, poper, krušne drobtine

Priprava:

  1. Dva do tri dni stare žemljice (ali drugo vrsto kruha) namočimo v vodi.
  2. V večjo skledo damo mleto meso, ki ga solimo in popramo po okusu.
  3. Dodamo 1 jušno žlico olja, strt strok česna, sesekljan svež peteršilj, jajce ter ožeti žemlji.
  4. Z dlanmi premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo.
  5. Iz mase naredimo približno 22 kroglic premera 4 cm.
  6. Vsako posebej povaljamo v krušnih drobtinah.
  7. Olje primerno segrejemo in v njem ocvremo vse kroglice (na vsaki strani približno 3 minute).
Ocvrte mesne kroglice (Foto: Selma Bizjak)

Predhodno si pripravimo še omako po tem receptu:

Omaka k mesnim polpetom – Sladko Slane Brbončice (sladkoslanebrboncice.si)

K ocvrtim mesnim kroglicam lahko ponudimo pražen krompir, pire krompir, pomfri, pečen krompir ali prilogo, ki nam najbolj ustreza.

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.