7.6 C
Ljubljana
25. aprila, 2024

Omamno dišeči: Kvašeni cimetovi polžki

Deli na omrežjih

Prihaja tisti čas v letu, ko povsod diši po cimetu. In končno sem tudi jaz pripravila omamno dišeče cimetove polžke, ki se lepo podajo k vročemu kakavu s smetano ali skodelici toplega sadnega čaja.

Kvašeni cimetovi polžki (Foto: Selma Bizjak)

Za 6 višjih polžkov (ali za 12 nižjih) potrebujemo:

Za kvašeno testo: 400 g Manitoba moke “0” Mlinotest, 50 g masla sobne temperature, 2 čž cimeta, 120 g sladkorja, 1 zavitek vanili sladkorja, 1 ščepec soli, 1 zavitek instant kvasa, 250 ml mlačnega mleka

Za nadev: 50 g ohlajenega tekočega masla, 75 g sladkorja, 2 čž cimeta

Za premaz: 100 g sladkorja v prahu, 70 g kisle smetane, 1 zavitek vanili sladkorja

Kvašeni cimetovi polžki (Foto: Selma Bizjak)

Priprava:

  1. V skledo presejemo moko.
  2. Dodamo mehko maslo, sladkor, vanili sladkor, cimet, sol.
  3. Dodamo še instant kvas ter dobro premešamo.
  4. Prilijemo mlačno mleko in zgnetemo gladko testo.
  5. Skledo pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati toliko časa, da dvakrat naraste.
  6. Testo na pomokani površini razvaljamo na velikost 42 x 35 cm.
  7. Testo premažemo z maslom.
  8. Posujemo z mešanico kristalnega sladkorja in cimeta.
  9. Po daljši stranici narežemo navpično na 7 cm trakove. Po želji lahko narežemo ožje trakove in tako dobimo več polžkov.
  10. Vsak trak zavijemo v polžka in ga postavimo v pekač, ne preveč tesno enega ob drugem.
  11. Pustimo jih, da še 15 minut vzhajajo.
  12. Ogrejemo pečico na 180 °C. Vzhajane pečemo 30 minut na srednjem vodilu.
  13. Medtem pripravimo premaz. Zamešamo sladkor v prahu, kislo smetano in vanili sladkor.
  14. Po 30 minutah cimetove polžke vzamemo iz pečice in jih premažemo s sladkim premazom.
  15. Postavimo jih nazaj v pečico in pečemo še 10 minut.
  16. Pečene vzamemo iz pečice in ponudimo še tople.
  17. Če ostanejo, so prav tako dobri hladni, tudi naslednji dan.
Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

 

Deli na omrežjih