13.9 C
Ljubljana
26. aprila, 2024

Panna cotta v poletni različici

Deli na omrežjih

Panna cotta je znana italijanska sladica, ki je pripravljena iz kuhane oziroma zavrete smetane. Za izboljšanje okusa ji dodamo burbonsko vanilijo. Postrežemo jo z različnimi, poleti predvsem sadnimi prelivi.

Panna cotta z rabarbaro in jagodami (Foto: Selma Bizjak)

Potrebujemo: 500 ml sladke smetane, 120 gr sladkorja, 1 vrečkico bourbon vanilije, 1 žlico ruma, 3,5 lističa želatine

Za preliv potrebujemo: izbrano sadje, sladkor, limonin sok

Preliv lahko pripravimo iz različnega sadja po našem okusu (jagode, breskve, maline, nektarine, hruške, grozdje, rabarbara …).

Panna cotta z rabarbaro in jagodami (Foto: Selma Bizjak)

Priprava:

  1. Liste želatine namočimo v hladno vodo.
  2. V lonec vlijemo smetano, dodamo sladkor, vanilijo in rum ter nenehno mešamo, da se sladkor ne sprime, ter med mešanjem počakamo, da zavre.
  3. Nato temperaturo zmanjšamo in pustimo, da 10 minut rahlo vre.
  4. Med vrenjem večkrat premešamo.
  5. Liste želatine damo v hladno vodo.
  6. Po desetih minutah vrenja kuhano smetano odstavimo ter vanjo dodamo ožete lističe želatine.
  7. Z metlico smetano dobro premešamo, da se želatina raztopi.
  8. Smetano prelijemo v modelčke ali kozarček ter za vsaj 5 ur postavimo v hladilnik.
  9. Preden sladico postrežemo, pripravimo preliv iz izbranega sadja.
  10. V loncu segrejemo sadje (jagodičje celo, večje sadje narezano na koščke), nekaj sladkorja ter par kapljic limoninega soka.
  11. Ohladimo in prelijemo čez panna cotto oziroma dodamo v kozarčke.

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.

Deli na omrežjih