0.7 C
Ljubljana
14. decembra, 2024

Pašta s šampinjoni in panceto

Deli na omrežjih

Verjetno ga ni Slovenca, ki ne bi razumel, o kateri hrani govorimo Primorci, ko rečemo »pašta«. O testeninah, seveda! Prepričana sem, da so le redki med nami, ki »pašte« ne marajo. Sploh zato, ker je to hrana, ki nasiti, je dobra in predvsem je hitro pripravljena jed.

Potrebujemo (za 2 osebi): 240 g pašte (testenine po slovensko), 150 g svežih šampinjonov, 2 stroka česna, 1 steblo peteršilja (lističe sesekljamo, steblo prepražimo skupaj s česnom), oljčno olje, sol, 1,5 dl zelenjavne jušne osnove, 2 jž kisle smetane, sol, poper, 50 g pancete, 1 čž balzamičnega kisa, parmezan

Priprava:

  1. Šampinjone očistimo, operemo in narežemo na rezine.
  2. V ponvi segrejemo olje, dodamo olupljena stroka česna in steblo peteršilja.
  3. Pražimo toliko časa, da česen dobi zlato rjavo barvo.
  4. Dodamo narezane šampinjone in pražimo 5 minut.
  5. V večjem loncu zavremo vodo, ki smo ji dodali sol. Ko voda zavre, v njej skuhamo testenine.
  6. Šampinjone solimo in prilijemo zelenjavno jušno osnovo.
  7. V manjši ponvi opečemo panceto, ko postane hrustljava, prilijemo balzamični kis in premešamo ter odstavimo.
  8. Odcedimo testenine in jih vmešamo v ponev s šampinjoni. Premešamo.
  9. Dodamo kislo smetano, premešamo.
  10. Dodamo sesekljane lističe peteršilja in malce popra ter spet premešamo.
  11. Nato vmešamo še panceto.
  12. Testenine razdelimo na krožnike in postrežemo.
  13. Zraven ponudimo sveže riban parmezan.

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

Deli na omrežjih