Verjetno ga ni Slovenca, ki ne bi razumel, o kateri hrani govorimo Primorci, ko rečemo »pašta«. O testeninah, seveda! Prepričana sem, da so le redki med nami, ki »pašte« ne marajo. Sploh zato, ker je to hrana, ki nasiti, je dobra in predvsem je hitro pripravljena jed.
Potrebujemo (za 2 osebi): 240 g pašte (testenine po slovensko), 150 g svežih šampinjonov, 2 stroka česna, 1 steblo peteršilja (lističe sesekljamo, steblo prepražimo skupaj s česnom), oljčno olje, sol, 1,5 dl zelenjavne jušne osnove, 2 jž kisle smetane, sol, poper, 50 g pancete, 1 čž balzamičnega kisa, parmezan
Priprava:
- Šampinjone očistimo, operemo in narežemo na rezine.
- V ponvi segrejemo olje, dodamo olupljena stroka česna in steblo peteršilja.
- Pražimo toliko časa, da česen dobi zlato rjavo barvo.
- Dodamo narezane šampinjone in pražimo 5 minut.
- V večjem loncu zavremo vodo, ki smo ji dodali sol. Ko voda zavre, v njej skuhamo testenine.
- Šampinjone solimo in prilijemo zelenjavno jušno osnovo.
- V manjši ponvi opečemo panceto, ko postane hrustljava, prilijemo balzamični kis in premešamo ter odstavimo.
- Odcedimo testenine in jih vmešamo v ponev s šampinjoni. Premešamo.
- Dodamo kislo smetano, premešamo.
- Dodamo sesekljane lističe peteršilja in malce popra ter spet premešamo.
- Nato vmešamo še panceto.
- Testenine razdelimo na krožnike in postrežemo.
- Zraven ponudimo sveže riban parmezan.
Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ