6.6 C
Ljubljana
25. aprila, 2024

Piščančji file z zelenjavo v smetanovi omaki

Deli na omrežjih

Tokratni recept je sestavljen iz mesno-zelenjavnih živil. Jed lahko ponudite samostojno ali pa jo dopolnite s prilogo (krompir, riž, kuskus …). Jed sem pripravila iz kombinacije piščančjega fileja, brstičnega ohrovta, svežih rjavih šampinjonov in korenčka. Okus vseh teh sestavin sem povezala z omako iz smetane, ki sem ji okus izostrila s sveže mleto mešanico poprov.

Piščančji file z zelenjavo v smetanovi omaki (Foto: Selma Bizjak)

Za dve osebi potrebujemo: 1 piščančje prsi (brez kosti in kože), sol, majaron, sončnično olje, 8 glavic brstičnega ohrovta, 2 večja korenčka, 4–6 strokov česna, 1 dl rumenega muškata, 2 dl smetane za kuhanje, poper

Priprava:

  1. Brstični ohrovt očistimo in odstranimo spodnje dele betov, vendar pazimo, da ostane toliko beta, da se listki še držijo skupaj.
  2. Očiščen brstični ohrovt namočimo v vodi in ga operemo. Odcedimo.
  3. Korenček ostrgamo, odrežemo vrhnji del ter ga operemo.
  4. Narežemo ga na 2–3 cm kolobarje.
  5. Stroke česna olupimo.
  6. Očistimo še sveže rjave šampinjone in jim odrežemo spodnje dele beta, nato jih še operemo in prerežemo na polovico.
  7. Piščančji file operemo in osušimo s papirnato brisačko.
  8. Nato ga solimo in posujemo z majaronom.
  9. V večjo, visoko ponev prilijemo sončnično olje.
  10. Najprej na vroči maščobi z obeh strani popečemo piščančji file.
  11. Tik preden je zlato-rumene barve, dodamo še brstični ohrovt, korenček in stroke česna.
  12. Zelenjavo popražimo in rahlo solimo.
  13. Ponev pokrijemo in sestavine na zmerni temperaturi kuhališča dušimo.
  14. Vmes odkrijemo, premešamo zelenjavo in po potrebi dolivamo kapljice vode.
  15. Dušimo približno 40 minut.
  16. Nato iz ponve poberemo vso zelenjavo.
  17. Temperaturo kuhališča povečamo in v vročo maščobo dodamo še šampinjone.
  18. Na hitro jih popražimo.
  19. Ko iz njih izpari vsa tekočina, v ponev prilijemo vino.
  20. Kuhamo par minut, da izhlapi alkohol in prilijemo smetano za kuhanje.
  21. Omako zgostimo in po okusu popramo.
  22. V ponev dodamo dušeno zelenjavo, ki smo jo začasno umaknili.
  23. Previdno premešamo in ponev odstavimo s kuhališča.
  24. Postrežemo takoj.
Piščančji file z zelenjavo v smetanovi omaki (Foto: Selma Bizjak)

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

Deli na omrežjih