9.6 C
Ljubljana
19. aprila, 2024

Pohane palačinke, polnjene s sirom: jed, ki jo obožujejo tako otroci kot odrasli!

Deli na omrežjih

Le kdo še ni poskusil s sirom polnjenih in ocvrtih (pohanih) palačink? To je meni ena najboljših jedi, ki nam jo je mama pripravljala za kosilo, ko sva s sestro še obiskovali šolo. Sestri palačinke s sirom in šunko, zame pa samo s sirom, ker nisem bila ljubiteljica mesnin. In pohane palačinke, čeprav sedaj jem tudi določeno meso, še vedno jem samo s sirom. Jed je odlična za vse vegetarijance, obožujejo jo tako otroci kot odrasli.

Pohane palačinke, polnjene s sirom, in smetanovo-porova omaka (Foto: Selma Bizjak)

Potrebujemo: pečene palačinke po nam najljubšem receptu, mehki sir, ki se lepo topi (sama najraje uporabljam livado ali tilzit; lahko pa izberete edamec, gaudo …), krušne drobtine, jajce, moko, olje za cvrtje

Priprava:

  1. Najprej pripravimo palačinke (po 2 na osebo, če bodo s prilogo).
  2. Nato vsako palačinko nadevamo z 2 tanjšima rezinama sira.
  3. Z robovi palačinke z leve in desne pokrijemo del nadeva in palačinko od spodaj navzgor zavijemo v rolico.
  4. Robove stisnemo z lesenimi zobotrebci, ki jih po cvrtju in pred serviranjem odstranimo.
  5. Vsako palačinko najprej povaljamo v moki, nato v jajcu in še v krušnih drobtinah.
  6. Segrejemo olje za cvrtje.
  7. Ko je temperatura primerna za cvrtje, ocvremo palačinke.
  8. Ocvrte odložimo na papirnato brisačko in takoj ponudimo.

Smetanovo-porova omaka za prilogo:

Potrebujemo: 1 manjši por, rezino masla, smetano za kuhanje, sol, poper

Priprava:

  1. Por očistimo, narežemo na kolobarje in ga operemo.
  2. V manjšem loncu segrejemo maslo in dodamo na kolobarje narezan por.
  3. Na hitro podušimo.
  4. Prilijemo smetano za kuhanje in zgostimo do želene gostote.
  5. Rahlo solimo in popramo.
  6. Ponudimo poleg pohanih palačink.

Dober tek!

 

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

Deli na omrežjih