V poletnem času najraje pripravljam razne hitre omakice za pašto (testenine). Sploh zato, ker imamo na razpolago veliko različne zelenjave, in še hitro in nasitno kosilo lahko pripravimo, ko se z obale morja vrnemo v apartma in smo po navadi vsi lačni.
Za 2–3 osebe potrebujemo: 250 g peresnikov*, 1 kozarček v olje vloženih artičok (najboljše so tiste, ki imajo dodane začimbe), zavitek češnjevih paradižnikov, nekaj jž rdečega pesta, 1 skodelico mini mozzarell, oljčno olje, svež peteršilj, sol, limeta, pest praženih arašidov
*uporabite lahko katero koli vrsto testenin
Priprava:
- V slanem kropu skuhamo peresnike po navodilih proizvajalca.
- Medtem v večji ponvi na oljčnem olju popečemo na pol prerezane češnjeve paradižnike.
- Dodamo odcejene artičoke, nekaj žlic rdečega pesta.
- Ko so testenine kuhane, jih odcedimo in takoj vmešamo v omako.
- Dodamo še pest praženih arašidov, malce parmezana in vse na rahlo premešamo in pustimo 5–10 minut, da se omakica lepo oprime peresnikov.
- Serviramo na krožnike, kjer dodamo še nekaj svežega peteršilja, nekaj kroglic mini mozzarelle, posujemo s parmezanom ter dodamo rezino limete. Po želji si lahko nekaj kapljic iztisnemo na testenine.
- Poleg ponudimo še oljčno olje in grisine.
Preden bodo vsi iz mokrih kopalk, imamo na mizi okusen in nasiten obrok.
Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.