17.4 C
Ljubljana
17. maja, 2024

Porova juha z ječmenom

Deli na omrežjih

Potrebujemo (za 2 osebi): 1 por, 1 korenček, 1 steblo stebelne zelene, 50 g ječmena, 1 srednje velik krompir, 4 rjave šampinjone, 50 g dimljene pancete v kockah*, 1,5 l zelenjavne jušne osnove, sol, oljčno olje, šopek svežega peteršilja

*dimljena panceta je po želji

Porova juha z ječmenom (Foto: Selma Bizjak)

Priprava:

  1. Ječmen prejšnji večer namočimo in zjutraj skuhamo.
  2. Kuhanega odcedimo in prelijemo z nekaj kapljicami oljčnega olja.
  3. Korenček očistimo in narežemo na kocke.
  4. Krompir olupimo in prerežemo na štiri dele.
  5. Oboje operemo pod tekočo vodo in damo kuhat skupaj z zelenjavno jušno osnovo.
  6. Ko je krompir kuhan, ga z vilicami pretlačimo.
  7. Dodamo opran in na kolobarje narezan por in na kocke narezano stebelno zeleno.
  8. Kuhamo toliko časa, da se por zmehča.
  9. Nato vmešamo še kuhan ječmen.
  10. Odstavimo in po potrebi solimo.
  11. V ponvi popražimo šampinjone in na majhne kocke narezano dimljeno panceto*.
  12. V servirni krožnik ali skodelico damo najprej juho, nato dodamo še pečene šampinjone in dimljeno panceto.
  13. Posujemo s sveže sesekljanim peteršiljem.
  14. Po želji prilijemo še nekaj kapljic oljčnega olja.
Porova juha z ječmenom (Foto: Selma Bizjak)

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

Deli na omrežjih