16.4 C
Ljubljana
29. marca, 2024

Ragu iz leče s polento: prepričal bo tudi marsikaterega mesojedca!

Deli na omrežjih

Vegetarijanska različica mesnega raguja prepriča tudi marsikaterega mesojedca.

Ragu iz leče s polento (Foto: Selma Bizjak)

Potrebujemo: 1 manjšo čebulo, 15 cm stebelne zelene, 1 korenček, košček pora, 200 g zelene ali rjave leče, 100 g rdeče leče, 400 ml paradižnikovega soka, 1 čajno žličko paradižnikovega koncentrata, 300 ml vode, sol, ščepec sladkorja, lovorov list, svež rožmarin, svež peteršilj

*Namesto posameznih začimb lahko uporabite že pripravljeno mešanico Sugo & Bolognese Trije kralji, ki jih lahko naročite v spletni trgovini www.zacimbe.si.

Priprava:

  1. Čebulo, stebelno zeleno, korenček in por čimbolj drobno sesekljamo.
  2. V loncu segrejemo oljčno olje in na njem popražimo surovo zelenjavo (okoli 10 minut). Pazimo, da se ne prismodi, ker bo pustila grenak okus.
  3. Obe vrsti leče operemo pod toplo vodo. Zeleno lečo, ki potrebuje več časa za kuhanje, oparimo v slanem kropu (10 minut) in jo odcedimo.
  4. Zeleno lečo dodamo k praženi zelenjavi. Premešamo.
  5. Prilijemo paradižnikov sok in paradižnikov koncentrat.
  6. Dodamo še lovorov list, svež rožmarin.
  7. Kuhamo pokrito.
  8. Vmes prilivamo vodo in mešamo na zmernem ognju, da se jed lepo počasi gosti.
  9. 10 minut pred koncem kuhanja (kuhamo toliko časa kot piše na embalaži zelene leče; v mojem primeru 30 minut), dodamo še oprano rdečo lečo in po potrebi solimo.
  10. Vmešamo še ščepec sladkorja, ki uravna paradižnikovo kislino.
  11. Jed odkrito kuhamo še zadnjih 10 minut, da se lepo zgosti.
  12. Tako pripravljen ragu iz leče lahko ponudimo k testeninam, pire krompirju, s polento ali pripravimo lazanjo.
  13. Če želimo, pa ga lahko ponudimo s kuhano klobaso (kot enolončnico) in kruhom.
Ragu iz leče s polento (Foto: Selma Bizjak)

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

Deli na omrežjih