Vegetarijanska različica mesnega raguja prepriča tudi marsikaterega mesojedca.
Potrebujemo: 1 manjšo čebulo, 15 cm stebelne zelene, 1 korenček, košček pora, 200 g zelene ali rjave leče, 100 g rdeče leče, 400 ml paradižnikovega soka, 1 čajno žličko paradižnikovega koncentrata, 300 ml vode, sol, ščepec sladkorja, lovorov list, svež rožmarin, svež peteršilj
*Namesto posameznih začimb lahko uporabite že pripravljeno mešanico Sugo & Bolognese Trije kralji, ki jih lahko naročite v spletni trgovini www.zacimbe.si.
Priprava:
- Čebulo, stebelno zeleno, korenček in por čimbolj drobno sesekljamo.
- V loncu segrejemo oljčno olje in na njem popražimo surovo zelenjavo (okoli 10 minut). Pazimo, da se ne prismodi, ker bo pustila grenak okus.
- Obe vrsti leče operemo pod toplo vodo. Zeleno lečo, ki potrebuje več časa za kuhanje, oparimo v slanem kropu (10 minut) in jo odcedimo.
- Zeleno lečo dodamo k praženi zelenjavi. Premešamo.
- Prilijemo paradižnikov sok in paradižnikov koncentrat.
- Dodamo še lovorov list, svež rožmarin.
- Kuhamo pokrito.
- Vmes prilivamo vodo in mešamo na zmernem ognju, da se jed lepo počasi gosti.
- 10 minut pred koncem kuhanja (kuhamo toliko časa kot piše na embalaži zelene leče; v mojem primeru 30 minut), dodamo še oprano rdečo lečo in po potrebi solimo.
- Vmešamo še ščepec sladkorja, ki uravna paradižnikovo kislino.
- Jed odkrito kuhamo še zadnjih 10 minut, da se lepo zgosti.
- Tako pripravljen ragu iz leče lahko ponudimo k testeninam, pire krompirju, s polento ali pripravimo lazanjo.
- Če želimo, pa ga lahko ponudimo s kuhano klobaso (kot enolončnico) in kruhom.
Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ