8.8 C
Ljubljana
28. marca, 2024

Recept za vse ljubitelje čokolade: Čokoladni kolački!

Deli na omrežjih

Recept, ki ga morate preizkusiti vsi ljubitelji čokolade. Gre za enostavne kolačke, pripravljene iz čokoladnega biskvita z dodatkom čokoladnih kapljic, ki jim angleško govoreči sladkosnedi pravijo »muffins« (mufini po naše). Ponudimo jih lahko za zajtrk, s skodelico mleka ali kave, ob navadnem jogurtu, popoldan ob skodelici čaja ali pa kar tako, za posladek. Malce lepše »oblečeni« pa odlično polepšajo praznično obloženo mizo. Zato si lahko današnji recept shranite in uporabite ob posebnih priložnostih.

Čokoladni kolački (Foto: Selma Bizjak)

Za 12 kolačkov potrebujemo: 200 g bele gladke moke, 140 g sladkorja, 2 jajci, 60 g kakava v prahu (uporabila sem črno barvo kakava*), 8 g pecilnega praška, 150 ml mleka, 60 g sončničnega olja, 1 zavitek vanili sladkorja, ščepec soli, 150 g čokoladnih kapljic (uporabila sem temne in bele), sladkor v prahu (po želji)

*uporabila sem BAM** Luxurious črni kakav v prahu

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija, enakomerno gretje spodaj/zgoraj.
  2. Pripravimo pekač za peko kolačkov.
  3. Dvanajst vdolbin v pekaču obložimo s papirnatimi košaricami za kolačke.
  4. Jajci, mleko, zavitek vanilijevega sladkorja ter olje z električnim mešalnikom na hitro premešamo.
  5. V večji skodeli zmešamo moko, ki smo jo pred tem presejali skozi sito, kakav v prahu, sladkor, ščepec soli in pecilni prašek.
  6. Z lopatko suhe sestavine vmešamo v pripravljeno mlečno tekočino.
  7. Polovico čokoladnih kapljic posujemo s pol žlice moke in jih premešamo.
  8. Vmešamo jih v čokoladno maso za kolačke.
  9. Pripravljeno čokoladno zmes s pomočjo velike žlice razdelimo v 12 papirnatih košaric. Vsako košarico napolnimo do 2/3, ker med peko narastejo.
  10. Po vrhu vseh 12 posujemo z drugo polovico čokoladnih kapljic.
  11. Pekač z vsebino postavimo v pečico, na srednje vodilo.
  12. Čokoladne kolačke pečemo 25 minut.
  13. Preden jih vzamemo iz pečice, preverimo, če so pečeni. To storimo tako, da v sredino kolačka potisnemo leseno nabodalce. Če nabodalce ostane suho, ko ga potegnemo iz kolačka, so le-ti pečeni. Če ostaja tekoča masa na nabodalcu, pa čas peke podaljšamo še za kakšno minuto.
  14. Pečene vzamemo iz pečice in po želji posujemo s sladkorjem v prahu.
Čokoladni kolački (Foto: Selma Bizjak)

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

Deli na omrežjih