To je recept za klasičen sirov (skutni) štrudelj po receptu moje babice. Vedno ga je pripravila z nepasirano skuto Pomurskih mlekarn, ta običaj sem ohranila tudi sama. Skuta iz Pomurskih mlekarn je namreč zelo okusna in kvalitetna.
Za 3 zavitke (35 x 10 cm) potrebujemo:
Za vlečeno testo: 320 g bele moke, 2 ščepa soli, 25 g olja, 175 ml mlačne vode, 1 jž jabolčnega kisa
Za nadev: 1kg nepasirane skute Pomurskih mlekarn, 2 jž kisle smetane, sladkor po okusu, 1 jajce
Potrebujemo še: olje, sladkor v prahu, lanen prt za vlečenje testa
Priprava:
- V večjo skledo presejemo moko, dodamo dva ščepca soli, olje, mlačno vodo in jabolčni kis.
- Vse sestavine zamesimo v gladko in prožno testo.
- Testo položimo v čisto skledo in ga premažemo z oljem ter pokrijemo s prozorno folijo za živila.
- Pustimo, da počiva 2 uri.
- Tik preden raztegnemo testo, pripravimo nadev.
- V skledo damo skuto, dodamo kislo smetano, sladkor (po okusu) ter jajce.
- Z žlico vse sestavine na rahlo premešamo.
- Pečico segrejemo na 200 °C, enakomerno gretje spodaj/zgoraj.
- Pekač premažemo z oljem.
- Na mizi raztegnemo lanen prt, ga posujemo z moko ter na njemu iz sredine proti zunanjim robovom razvlečemo testo.
- Testo razvlečemo zelo na tanko, toliko, da se skozenj vidi vzorec prta ali naša dlan.
- Debelejše robove testa potrgamo stran in zavržemo.
- Razvlečeno testo najprej pokapljamo z oljem, nato pa po njem enakomerno razdelimo mešanico iz skute.
- Robove testa za dobra 2 cm obrnemo navznoter čez nadev.
- Nato pa z ene strani s pomočjo prta pripravimo zavitek – testo “zarolamo”.
- Zavitek predenemo na namaščen pekač in ga z dlanjo naoljimo.
- Pekač s sirovim štrudljem postavimo v pečico, na srednje vodilo in pečemo 50–60 minut.
- Ko je štrudelj pečen, ga vzamemo iz pečice in posujemo s sladkorjem v prahu.
- Postrežemo mlačnega ali kasneje hladnega.
- V hermetično zaprti posodi ga lahko hranimo do 3 dni (če vam seveda ne poide prej).
Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ