8.6 C
Ljubljana
29. marca, 2024

Sirov štrudelj po receptu babice: navdušeni boste!

Deli na omrežjih

To je recept za klasičen sirov (skutni) štrudelj po receptu moje babice. Vedno ga je pripravila z nepasirano skuto Pomurskih mlekarn, ta običaj sem ohranila tudi sama. Skuta iz Pomurskih mlekarn je namreč zelo okusna in kvalitetna.

Sirov štrudelj (Foto: Selma Bizjak)

Za 3 zavitke (35 x 10 cm) potrebujemo:

Za vlečeno testo: 320 g bele moke, 2 ščepa soli, 25 g olja, 175 ml mlačne vode, 1 jž jabolčnega kisa

Za nadev: 1kg nepasirane skute Pomurskih mlekarn, 2 jž kisle smetane, sladkor po okusu, 1 jajce

Potrebujemo še: olje, sladkor v prahu, lanen prt za vlečenje testa

Priprava:

  1. V večjo skledo presejemo moko, dodamo dva ščepca soli, olje, mlačno vodo in jabolčni kis.
  2. Vse sestavine zamesimo v gladko in prožno testo.
  3. Testo položimo v čisto skledo in ga premažemo z oljem ter pokrijemo s prozorno folijo za živila.
  4. Pustimo, da počiva 2 uri.
  5. Tik preden raztegnemo testo, pripravimo nadev.
  6. V skledo damo skuto, dodamo kislo smetano, sladkor (po okusu) ter jajce.
  7. Z žlico vse sestavine na rahlo premešamo.
  8. Pečico segrejemo na 200 °C, enakomerno gretje spodaj/zgoraj.
  9. Pekač premažemo z oljem.
  10. Na mizi raztegnemo lanen prt, ga posujemo z moko ter na njemu iz sredine proti zunanjim robovom razvlečemo testo.
  11. Testo razvlečemo zelo na tanko, toliko, da se skozenj vidi vzorec prta ali naša dlan.
  12. Debelejše robove testa potrgamo stran in zavržemo.
  13. Razvlečeno testo najprej pokapljamo z oljem, nato pa po njem enakomerno razdelimo mešanico iz skute.
  14. Robove testa za dobra 2 cm obrnemo navznoter čez nadev.
  15. Nato pa z ene strani s pomočjo prta pripravimo zavitek – testo “zarolamo”.
  16. Zavitek predenemo na namaščen pekač in ga z dlanjo naoljimo.
  17. Pekač s sirovim štrudljem postavimo v pečico, na srednje vodilo in pečemo 50–60 minut.
  18. Ko je štrudelj pečen, ga vzamemo iz pečice in posujemo s sladkorjem v prahu.
  19. Postrežemo mlačnega ali kasneje hladnega.
  20. V hermetično zaprti posodi ga lahko hranimo do 3 dni (če vam seveda ne poide prej).
Sirov štrudelj (Foto: Selma Bizjak)

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

Deli na omrežjih