Pripravila sem recept za slastno in lahko špargljevo juho, ker je čas špargljev in ker je vreme prav kot nalašč za tople jedi na žlico. Pa čeprav smo sredi maja.
![](https://kuloar.si/wp-content/uploads/2021/05/spargljeva_juha1_FOTO_Selma_Bizjak-300x174.jpg)
Za 4 osebe potrebujemo: 160 g olupljenega krompirja, 500 g zelenih špargljev, 80 g pora, 700 ml zelenjavne jušne osnove, olje, kraljevo sol Trije kralji, po okusu poper
Priprava:
- Šparglje očistimo in operemo. Narežemo jih na kolobarje. Vrhe špargljev prihranimo posebej.
- Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke ter ga operemo pod mrzlo vodo. Osušimo ga na papirnati brisački.
- Očistimo še por, ga narežemo na kolobarje in operemo.
- V loncu na vročem olju najprej nekaj minut pražimo por.
- Nato dodamo kocke krompirja ter narezane šparglje brez vrhov.
- Nekaj minut pražimo.
- Zalijemo z zelenjavno jušno osnovo.
- Pokrito kuhamo 25 minut. Vmes nekajkrat premešamo.
- Medtem vrhe špargljev blanširamo v slanem kropu. Po nekaj minutah jih odcedimo.
- Kuhano juho s paličnim mešalnikom delno spasiramo tako, da ostane še nekaj špargljev in kock krompirja celih.
- Špargljevo juho solimo in po želji popramo.
- Serviramo v krožnike ali jušne skodelice.
- Dekoriramo s tekočo smetano za stepanje in blanširanimi vrhi špargljev.
S kodo SSB15 lahko začimbe Trije kralji v spletni trgovini www.zacimbe.si kupite kar 15 % ceneje!
Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.