18.6 C
Ljubljana
4. oktobra, 2022

Šterc s sadjem – zelo okusna in za oko privlačna sladica

Deli na omrežjih

Moja babica, z Goričkega doma, nam je vedno pripravila šterc. Jaz sem mu danes dodala jagodičje in nastala je zelo okusna in za oko privlačna sladica.

Šterc z jagodičjem

Za 2 osebi (ponev premer 20 cm) potrebujemo: 3 jajca, 5 – 6 jž moke (odvisno od velikosti jajc – masa ne sme biti preveč gosta, malo manj kot za palačinke), 3 jž sladkorja, 2 dl mleka, maslo, krem maslo, naribana lupinica in sok 1 bio limone, sladkor v prahu, 125 g borovnic, 250 g jagod

Priprava:

  1. Jagode in borovnice operemo in osušimo na papirnati brisački. Jagode narežemo na manjše koščke.
  2. Jajca, sladkor in ščepec soli razžvrkljamo z ročno metlico, da nastane penasta zmes.
  3. Dodamo presejano moko, mleko in z ročno metlico stepamo toliko časa, da v masi ni grudic.
  4. V ognjevarno ponev damo žlico masla in segrejemo v pečici, ki smo jo prej ogreli na 220°C.
  5. Ko je maslo vroče, v ponev vlijemo jajčno zmes.
  6. Po vrhu potresemo polovico jagod in borovnic.
  7. Pečemo 10 – 12 minut, oziroma toliko časa, da postanejo robovi zlato rjavi.
  8. Medtem, ko se peče, zamešamo 2 žlici kremnega masla, 1 jž medu, naribano limonino lupinico in 2 jž iztisnjenega soka limone.
  9. Ko je šterc z jagodičjem pečen, ga premažemo s pripravljenim namazom iz kremnega masla.
  10. Dodamo preostalo jagodičje in posujemo s sladkorjem v prahu.
  11. Sladico postrežemo toplo.
  12. V toplejših dneh se zraven prilega še kepica vanilijevega sladoleda.
Šterc z jagodičjem
Šterc z jagodičjem

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.

Deli na omrežjih