10.9 C
Ljubljana
24. maja, 2024

Telečji zrezki s pršutom in sirom na posteljici iz rukole in češnjevega paradižnika

Deli na omrežjih

Telečje meso je izredno mehko in posebnega, bolj mlečnega okusa. Jaz ga imam rada, saj so zrezki iz njega res v hipu pripravljeni. Ta recept, ki sem ga pripravila danes, je na mizi v desetih minutah, skupaj s pripravo.

Za osnovo sem vzela znano italijansko jed “Saltimbocca alla romana”, v kateri igra glavno vlogo telečji zrezek, ki mu svoj okus posodi še žajbelj. Med ti dve sestavini sem dodala še dve rezini parmskega pršuta in rezino topljivega sira. Vse skupaj sem postregla na posteljici iz sveže rukole in češnjevega paradižnika. Rezultat? Na krožniku ni ostalo nič!

Telečji zrezki s pršutom in sirom. (Foto: Selma Bizjak)

Za 4 osebe potrebujemo: 4 telečje zrezke po približno 100 g, 8 tankih rezin parmskega pršuta (lahko je tudi druga vrsta), 4 rezine sira (livada, tilzit, gauda …), šopek žajbljevih lističev, olje

(Foto: Selma Bizjak)

Priprava:

  1. Očistimo in operemo rukolo ter češnjev paradižnik. Rukolo osušimo na papirnati brisački, paradižnike prerežemo na pol.
  2. Na servirni krožnik razporedimo rukolo in polovičke paradižnika.
  3. Sledi priprava telečjih zrezkov (ki jih ne potolčemo!) – na vsakega položimo po dve tanki rezini pršuta.
  4. Dodamo rezino sira in listič ali dva žajblja (odvisno od velikosti).
  5. Vse skupaj »spnemo« z lesenim nabodalcem (zobotrebcem).
  6. Ponev segrejemo in dodamo nekaj kapljic olja. Priporočam uporabo ponve s premazom proti prijemanju.
  7. Na vročo maščobo dodamo zrezke in ponev pokrijemo.
  8. Pokrite zrezke pečemo 5–6 minut.
  9. Še tople položimo na posteljico iz rukole in paradižnika ter ponudimo.

Opomba: Mesa nič ne solimo, saj je dovolj slan že pršut.

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.

Deli na omrežjih