17.6 C
Ljubljana
17. maja, 2024

Testenine po vrtnarsko: ideja za slastno sobotno kosilo!

Deli na omrežjih

»Mamma mia«, kot Primorka tudi jaz obožujem pašto na tisoč in en način, še posebej z omakami, ki vsebujejo različne vrste zelenjave. Tokrat sem pripravila recept za vrtnarsko pašto (testenine po italijansko), kjer se poleg okusne domače paradižnikove omake skrivajo še na oljčnem olju zapečeni jajčevci, bučka, zelene in črne olive, česen ter bazilika. Vse skupaj sem začinila z mešanico začimb »Sugo & Bolognese Trije kralji«.

Testenine po vrtnarsko. (Foto: Selma Bizjak)

Za 4–5 oseb: 500 g paradižnikov sorte pelati, 1 manjša čebula, 250 g mini paradižnikov (dateljev, češnjev ali cocktail), 1 jajčevec, 1 bučka, pest zelenih oliv, pest črnih oliv, 2 stroka česna, sveži lističi bazilike, oljčno olje, začimbna mešanica »Sugo & Bolognese Trije kralji«, sol, sladkor, 500 g testenin

Priprava:

  1. Pripravimo omako iz pelati paradižnikov. Na oljčnem olju zarumenimo sesekljano čebulo, dodamo na koščke narezane pelate skupaj s tekočino ter oprane lističe sveže bazilike. Dodamo še žličko ali dve sladkorja, da izničita kislost paradižnika, ter dva ščepca soli. Omako kuhamo 25 minut. Kuhano začinimo z mešanico začimb »Sugo & Bolognese Trije kralji«.
  2. Medtem v večji ponvi segrejemo približno 1 dl oljčnega olja. Ko je to res vroče, na hitro opečemo šopek svežih lističev bazilike ter česen.
  3. Dodamo na kocke narezan jajčevec in bučko ter po pest zelenih ter črnih oliv.
  4. Vse skupaj pražimo nekje 20 minut, da se zmehča, ne sme pa postati preveč mehko.
  5. Tudi zelenjavo začinimo z mešanico začimb »Sugo & Bolognese Trije kralji«.
  6. V slanem kropu skuhamo testenine po navodilih proizvajalca.
  7. Jaz sem tokrat izbrala sveže testenine »Orecchiette«.
  8. Skuhala sem jih kar v paradižnikovi omaki, ki sem ji dodala vodo v razmerju 1:1. Med kuhanjem sem jih nekajkrat premešala.
  9. Kuhanim testeninam sem vmešala še praženo zelenjavo.
  10. Če uporabimo klasične testenine, jih po navodilih proizvajalca skuhamo v slanem kropu. Odcejene dodamo v paradižnikovo omako, ki smo ji predhodno vmešali praženo zelenjavo.
  11. Preden ponudimo, naj testenine v omaki počivajo 5–7 minut.
  12. Postrežemo skupaj s svežimi lističi bazilike, parmezanom ali svežo burrato.

Dober tek oziroma Buon Apetito po italijansko!

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.

Deli na omrežjih