16.9 C
Ljubljana
4. maja, 2024

Vegetarijanski burger – le kdo bi se mu lahko uprl?

Deli na omrežjih

Za vse ljubitelje vegetarijanskih jedi sem pripravila okusen burger, v katerem se skrivata kremast avokadov namaz ter rahla fižolova polpeta, ki sem jo začinila z mešanico začimb za ameriški burger. Le kdo bi se lahko uprl temu brezmesnemu burgerju?

Vegetarijanski burger (Foto: Selma Bizjak)

Za 4 vegetarijanske burgerje potrebujemo: 4 burger bombete, 4 fižolove polpete, avokadov namaz, rdečo pečeno papriko (lahko v olju), svežo rukolo, rdečo čebulo

Za fižolove polpete potrebujemo: 240 g rdečega ledvičastega fižola (lahko iz konzerve), 1/2 bele čebule, 1 korenček, 50 g pšeničnih polnozrnatih kosmičev, 1 jž rdečega pesta, kraljevo sol Trije kralji, mešanico začimb Ameriški burger Trije kralji*, sončnično olje

*Mešanica začimb za ameriški burger Trije kralji vsebuje: čebula, paprika, zeleni malabar poper, črni poper, rožnat poper, sečuanski poper, kubeba poper, piment, peteršilj, kajenski čili, ancho čili, birdseye čili, gorčično seme, česen, kumin, paradižnik, origano, pomaranča lupina, bazilika, timijan, šetraj, luštrek, rožmarin, dimljena sol.

Za avokadov namaz potrebujemo: 1 avokado, 2 žlici kisle smetane, 1 strok česna, 1 jž oljčnega olja, 1 jž limoninega soka, ščepec kraljeve soli Trije kralji

Priprava:

  1. Najprej pripravimo avokadov namaz. Avokado prerežemo na pol in iz njega izdolbemo meso. V isto posodo dodamo še 2 jušni žlici kisle smetane, strt strok česna, jušno žlico oljčnega olja, jušno žlico limoninega soka ter sol. Vse skupaj s paličnim mešalnikom obdelamo v gladek namaz. Posodo z namazom pokrijemo in postavimo v hladilnik do uporabe.
  2. Fižol postavimo v cedilo, da se dobro osuši.
  3. Korenček ostrgamo in grobo naribamo.
  4. Polovico čebule nasekljamo na majhne kocke.
  5. Fižol pretlačimo z vilicami.
  6. Vse sestavine damo v skledo. Dodamo še kosmiče, rdeč pesto, sol, začimbe in olje.
  7. Sestavine dobro premešamo in iz njih oblikujemo 4 polpete.
  8. V ponvi s premazom proti sprijemanju segrejemo malo olja in na njem previdno pečemo polpete. Posebno bodimo previdni pri obračanju, pomagajmo si z dvema kuhinjskima lopatkama.
  9. Medtem, ko se polpete pečejo, narežemo čebulo na tanke kolobarje ter operemo rukolo.
  10. Burger bombete prerežemo na pol. Spodnji del namažemo z avokadovim namazom, nanj položimo fižolovo polpeto, sledijo kolobarji rdeče čebule, listi sveže rukole in rezine rdeče pečene paprike.
  11. Pokrijemo z vrhnjim delom bombete, ter serviramo.

S kodo SSB15 imate pri nakupu v spletni trgovini www.zacimbe.si kar 15% popust!

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.

Deli na omrežjih