»Rajš rajž ku neč,« pravijo v naši Vipavski dolini tisti, ki riža ne marajo preveč, v pravi slovenščini pa se to sliši tako: »Raje riž kot nič.« A teh ni veliko, ker smo večinoma tako kot vsi Slovenci tudi na našem koncu ljubitelji jedi z rižem.
Potrebujemo (za 4 osebe): 350 g riža (vrste Arborio ali Carnaroli), 250 g zamrznjenega mladega graha, 300 ml gostega paradižnikovega soka, 1 manjšo čebulo, 1 l zelenjavne jušne osnove, 2 čž oljčnega olja, 2 x 30 g masla, sol, poper, parmezan
Priprava:
- V globoko ponev prilijemo olje in dodamo 30 g masla.
- Manjšo čebulo drobno sesekljamo in jo dodamo v ponev.
- Ko čebula svetlo zarumeni, dodamo zajemalko jušne osnove in mešamo, dokler tekočina ne izpari.
- Dodamo zamrznjen grah in par minut mešamo.
- Nato dodamo riž in ga pražimo, dokler ne postekli.
- Prilijemo 2 zajemalki jušne osnove in premešamo.
- Prilijemo še paradižnikov sok in dodamo poper.
- Pokrijemo in dušimo.
- Vmes večkrat na rahlo pomešamo in po potrebi prilivamo jušno osnovo.
- Ko je riž kuhan (držimo se časa kuhanja riža, ki ga je na embalaži navedel proizvajalec), ugasnemo kuhališče in k rižu dodamo še 30 g masla in 2 jž naribanega parmezana.
- Premešamo in ponev z rižoto za 2 minuti pokrijemo.
- Serviramo na jedilne krožnike in postrežemo.
- Zraven lahko še dodatno ponudimo nariban parmezan.
Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ