19.9 C
Ljubljana
5. maja, 2024

Za ljubitelje jedi z rižem: rdeča rižota z grahom

Deli na omrežjih

»Rajš rajž ku neč,« pravijo v naši Vipavski dolini tisti, ki riža ne marajo preveč, v pravi slovenščini pa se to sliši tako: »Raje riž kot nič.« A teh ni veliko, ker smo večinoma tako kot vsi Slovenci tudi na našem koncu ljubitelji jedi z rižem.

Rdeča rižota z grahom (Foto: Selma Bizjak)

Potrebujemo (za 4 osebe): 350 g riža (vrste Arborio ali Carnaroli), 250 g zamrznjenega mladega graha, 300 ml gostega paradižnikovega soka, 1 manjšo čebulo, 1 l zelenjavne jušne osnove, 2 čž oljčnega olja, 2 x 30 g masla, sol, poper, parmezan

Priprava:

  1. V globoko ponev prilijemo olje in dodamo 30 g masla.
  2. Manjšo čebulo drobno sesekljamo in jo dodamo v ponev.
  3. Ko čebula svetlo zarumeni, dodamo zajemalko jušne osnove in mešamo, dokler tekočina ne izpari.
  4. Dodamo zamrznjen grah in par minut mešamo.
  5. Nato dodamo riž in ga pražimo, dokler ne postekli.
  6. Prilijemo 2 zajemalki jušne osnove in premešamo.
  7. Prilijemo še paradižnikov sok in dodamo poper.
  8. Pokrijemo in dušimo.
  9. Vmes večkrat na rahlo pomešamo in po potrebi prilivamo jušno osnovo.
  10. Ko je riž kuhan (držimo se časa kuhanja riža, ki ga je na embalaži navedel proizvajalec), ugasnemo kuhališče in k rižu dodamo še 30 g masla in 2 jž naribanega parmezana.
  11. Premešamo in ponev z rižoto za 2 minuti pokrijemo.
  12. Serviramo na jedilne krožnike in postrežemo.
  13. Zraven lahko še dodatno ponudimo nariban parmezan.

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

 

Deli na omrežjih