Ledeni jogurt na palčki – idealna osvežitev za poletne dni. Za majhne in velike otroke. Sadni pire lahko pripravimo iz sadja, ki nam je najljubše.
Video recept
Potrebujemo:
Za 6 oseb
Za ledeni jogurt: 250 g jogurta Pomurskih mlekarn (po želji lahko z okusom), 250 ml smetane za stepanje Pomurskih mlekarn
Za sadni pire: 200 g svežih borovnic in malin, 1 bio limono (naribano lupinico ter sok), 10 lističev mete, 60 g sladkorja
Za piškotni posip: 100 g navadnih keksov, 40 g masla Pomurskih mlekarn
Potrebujemo še: 6 plastičnih lončkov, 6 lesenih ali plastičnih palčk

Čas priprave: 25 minut
Čas kuhanja: 15 minut
Čas ohlajanja v zamrzovalniku: min 6 h
1. Najprej pripravimo sadni pire. V lončku zamešamo oprane borovnice in maline, sladkor, naribano limonino lupinico, 70 ml limoninega soka ter oprane lističe mete.


2. Na zmernem ognju mešamo. Odstavimo in ohladimo preden nadevamo v plastične lončke. Morda se vam bo zdelo preveč tekoče, a se zgosti, ko je ohlajeno.
3. Smetano stepemo, da postane čvrsta. Nato vanjo z lopatko vmešamo še jogurt. To storimo previdno, da nam smetana ne razpade. Tako pripravljeno jogurtovo zmes postavimo v zamrzovalnik in pripravimo še piškotni posip.

4. Piškote grobo zdrobimo in jih zamešamo s stopljenim maslom.

5. V plastične lončke izmenoma nalagamo sadni pire in jogurtov sladoled, zaključimo pa s piškotnim posipom.

6. V sredino nadevanega lončka zapičimo še leseno ali plastično palčko in vsaj za šest ur postavimo v zmrzovalnik v zamrzovalnik.

7. Pred serviranjem plastični lonček prerežemo po dolžini in ga odstranimo.

Uporabimo lahko jogurt z okusom.
Borovnice in maline lahko zamenjamo s poljubnim sadjem.
Namesto posameznih »lučk« lahko pripravimo sladoled v posodi. Najprej nadevamo v posodo zmes jogurta in smetane, nato dodamo sadni pire, znova zmes jogurta in smetane ter še enkrat sadni pire. Ponavljamo dokler ne porabimo vseh sestavin. Z lesenim nabodalcem naredimo nekaj vijug, da se mase med seboj porazdelijo. Posodo pokrijemo in postavimo v zamrzovalnik. Kepice ledenega jogurta serviramo v skodelicah.