4.6 C
Ljubljana
24. aprila, 2024

Zasnežena praznična rolada: prava paša za oči in tudi za brbončice!

Deli na omrežjih

Rolada je tista sladica, ki ljubiteljev sladkih jedi nikoli ne razočara. Pripravimo jo lahko tudi kot praznično sladico, le da ji nadenemo bolj praznično obleko. V današnjem receptu vam tako razkrivam klasično puhasto rolado, ki jo tokrat namesto z marelično marmelado, nadevamo z marmelado iz mandarin (lahko uporabimo tudi marmelado iz pomaranč ali limon). Posebno pozornost pa namenimo njeni dekoraciji in končnemu izgledu. Rolado sem v ta praznični namen na pladnju sestavila v obliko zasnežene veje in tako pričarala zimski izgled sladice, ki bo izstopala na vsaki praznično obloženi mizi.

Zasnežena praznična rolada (Foto: Selma Bizjak)

Za klasični pekač iz pečice 30 x 35 cm potrebujemo:

Za biskvit: 4 jajca, 4 jušne žlice mrzle vode, 120–200 g sladkorja (odvisno od tega, kako sladkosnedi ste), 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 150 g moke, ½ zavitka pecilnega praška, sladkor v prahu

Za namaz: 350 g marmelade iz mandarin

Za obmaz: 250 ml smetane za stepanje, sladkor v prahu, dekorativne kroglice in zvezdice

Zasnežena praznična rolada (Foto: Selma Bizjak)

Priprava:

  1. Ločimo beljake od rumenjakov.
  2. Beljake z mrzlo vodo stepemo v trd sneg.
  3. Postopoma dodamo mešanico sladkorja in vaniljevega sladkorja.
  4. Ko imamo svetleč sneg, dodamo rumenjake.
  5. Na koncu po žlicah dodamo še mešanico moke in pecilnega praška.
  6. Pekač obložimo s peki papirjem in vanj prelijemo maso. Enakomerno poravnamo.
  7. Pečemo točno 15 minut pri 160 °C.
  8. Medtem ko se biskvit peče, stepemo smetano, dodamo sladkor po okusu in jo postavimo na ohlajanje v hladilnik.
  9. Ko pečen biskvit vzamemo iz pečice, deluje še precej mehak. Počakamo minuto, da zakrkne. Nato biskvit skupaj s pekačem obrnemo na čist list papirja za peko. Lahko ga obrnemo na drug pekač enake velikosti. Tako obrnjen biskvit pustimo 5 minut, pokrit s pekačem, v katerem se je biskvit pekel. Po 5 minutah odstranimo vrhnji pekač. Vrhnjo stran, prekrito s papirjem za peko, obrišemo z mokro krpo in papir odstranimo.
  10. Biskvit s papirjem za peko zavijemo v rolado in počakamo, da se rahlo ohladi.
  11. Rolado odvijemo, namažemo z marmelado iz mandarin in jo nazaj zavijemo.
  12. Če jo želimo na mizo postaviti kot »malo umetnino«, ji odrežemo začetek in konec diagonalno. Daljši del naj predstavlja ¾ rolade.
  13. Dela rolade na pladnju postavimo v obliki veje (glejte fotografijo).
  14. Oba dela premažemo s stepeno smetano, naredimo vzorec in dekoriramo z dekorativnimi kroglicami in zvezdicami.
  15. Rolada ima tako videz zasnežene veje in je primerna za sladico decembrskih praznikov.
Zasnežena praznična rolada (Foto: Selma Bizjak)

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

Deli na omrežjih