13.8 C
Ljubljana
2. maja, 2024

Zelo osvežilno: Paradižnik z burrato in breskvami

Deli na omrežjih

Ena od najbolj osvežilnih jedi poleti je zame solata. V tem času imamo na razpolago ogromno različnih sestavin, ki jih lahko združimo in tako pripravimo okusen in nasiten obrok. Ta moja je sestavljena iz paradižnika, burrate in breskev. Ja, prav ste prebrali. Tej solati doda piko na i sveža in sočna breskev.

Paradižnik z burrato in breskvami (Foto: Selma Bizjak)

Za 1 osebo kot obrok: 1 manjši paradižnik Volovsko srce, 8 češnjevih paradižnikov različnih barv, sveži lističi bazilike, nekaj rezin pršuta, 1 burrata*, 1 breskev, oljčno olje, glazura balzamičnega kisa

*burrata je zelo znana italijanska vrsta svežega kravjega sira

Začimbe Trije kralji, ki jih lahko dodate k tej solati: Kraljeva morska sol, Grški bogovi, Limonski poper

Paradižnik z burrato in breskvami (Foto: Selma Bizjak)

Priprava:

  1. Paradižnik, breskev in liste bazilike operemo in s papirnato brisačko osušimo.
  2. Paradižnik Volovsko srce narežemo na pol cm debele kolobarje.
  3. Češnjev paradižnik prerežemo na pol (po dolžini ali po širini).
  4. Breskev narežemo na krhlje.
  5. Na krožnik razporedimo obe vrsti paradižnika, breskev, pršut, liste bazilike in nazadnje »nacufano« burrato.
  6. Vse skupaj prelijemo z oljčnim oljem.
  7. Paradižnike solimo ter prelijemo še z balzamičnim kisom.
  8. Po okusu izberemo začimbno mešanico, ki nam ustreza; če želimo bolj izrazit in svež okus, izberemo Limonski poper, drugače se odločimo za Grške bogove.
  9. Poleg solate ponudimo hrustljav kruh ali krhke grisine.

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ

Deli na omrežjih