15.5 C
Ljubljana
18. junija, 2024

Novinar Demokracije o dogodku izpred 20 let: »Velika noč je bila takrat nekaj posebnega«

Deli na omrežjih

Novinar Demokracije Gašper Blažič se je ob letošnji veliki noči spomnil dogodka izpred dvajsetih let, ko je še živel v svoji domači župniji Smlednik. In kot pravi, je bila tista velika noč res nekaj posebnega. 

»Tistega leta, to je leta 2003, se je namreč TV Slovenija  odločila, da prenos velikonočne maše naredi kar iz naše župnije. Odločitev je bila sicer nekoliko nelogična, ker prav tistega leta v naši cerkvi ni bilo orgel. Dotedanji leseni kor, ki je imel zelo malo prostora, so skupaj z orglami podrli, orgle so šle v obnovo, kor pa so na novo zabetonirali. Tako da smo ga za veliko noč že imeli v eni taki bolj ‘surovi’ verziji. Prekrili smo ga s preprogami, nanj postavili stopnice za pevce, naš zborovodja in organist Andrej pa je igral na ozvočeno klaviriaturo, specializirano za imitacijo orgel. Razlike tako niti nismo čutili, čeprav ni bilo pravih orgel,« se spominja novinar.

Kot pravi, je bilo to za cerkvene pevce kar naporen dan. Zanje se je začelo že ob 6.30, ko so zapeli vstajensko alelujo, nato peli v procesiji stare velikonočne pesmi, nato pa je sledila še ura in pol petja v domači cerkvi pri slovesni sveti maši. »Ker je bil vključen tudi ‘ofer’, torej darovanje s pohodom okoli oltarja, smo imeli kar precej časa, da smo lahko izvajali veliko skladb, med drugim tudi Händlovo ‘Alelujo’. Do tistega leta je pravzaprav nisem dobro znal, ker je to zahtevna skladba, pri kateri je treba dobro izpiliti vse vstope. Ker nikoli ni bilo vaj, da bi tisti, ki nismo dobro znali tega, smo morali povsem sproti ‘flikati’ to, česar nismo znali. Po končani jutranji maši je sledilo nekaj odmora, nato pa je ob desetih sledila maša, ki jo je prenašala televizija. Le dve minuti pred začetkom prenosa sem izpilil zadnje podrobnosti pri osebni vaji s to skladbo. In smo jo nato zapeli res solidno. Tudi televizijci so bili navdušeni,« se spominja Gašper Blažič.

In katere skladbe so še peli? »Pri procesiji štiriglasno pojemo stare velikonočne, kot so Zveličar naš je vstal iz groba, Skalovje groba se razgane, Dan presveti dan veselja, Današnji žarki zarje mile, Zapoj veselo o kristjan… Pri sami maši pa potem pridejo že bolj zahtevne. Kot na primer Ves svet se danes radosti, Jezus premagvavec groba, Razveseli se Kraljica, Raduj se Kraljica nebeška, Življenje novo se budi, Zvonovi radostno zvonijo, Zdaj veliko je veselje, Vstajenje Jezusa praznujmo, itd. Omenil bi posebej skladbo ‘Hvalnica vstalemu Kristusu’, priredba po skladbi ‘Te Deum’ (M. A. Charpentier), ki jo bolj poznamo kot avizo za Eurovizijo.«

Vendar pa, kot pravi, je veselje velike noči mogoče doživeti le, če doživimo tudi to, kar je pred veliko nočjo – veliki četrtek, veliki petek… »Tudi takrat sem sodeloval pri pevskem zboru. Večinoma takrat pojemo a capella, brez spremljave orgel, ki po ‘Slavi’ na veliki četrtek zvečer utihnejo do velikonočne vigilije. Slednja pa je izreden, najlepši bogoslužni dogodek leta. Nič nenavadnega, da smo jo celo na tednih duhovnosti v Stržišču na nek način ponovili kot zaključek našega tedna.«

Povedal nam je še, da so obnovljene orgle skupaj z obnovljenim korom dobili konec novembra istega leta. Na nedeljo Kristusa Kralja jih je prišel blagoslovit tedanji ljubljanski pomožni škof Alojz Uran, ki je leto kasneje postal ljubljanski škof.

Izboru najlepših velikonočnih skladb lahko prisluhnite TUKAJ.

Deli na omrežjih