21.1 C
Ljubljana
15. junija, 2024

78. podelitev zlatih globusov: Med koronačasom nagrada tudi za Krono

Deli na omrežjih

Nagrado za najboljši film je na 78. podelitvi zlatih globusov Združenja tujih dopisnikov Hollywooda osvojil film Nomadland, Chloe Zhao pa je osvojila tudi režisersko nagrado. Drugi film o Boratu je dobil zlati globus za glasbeni film ali komedijo, v televizijskih kategorijah pa je kraljevala Krona.

Podelitev zlatih globusov je tokrat potekala v živo iz New Yorka in Hollywooda, vodili pa sta jo komičarki Amy Poehler in Tina Fey. Na odrih so bili le podeljevalci nagrad skupaj z voditeljicama, prejemniki pa so se veselili nagrad kar doma. Tina Fey je podelitev vodila iz Rockefellerjevega centra v New Yorku, Amy Poehler pa iz hotela Beverly Hilton. Na podelitvi je igralka Jane Fonda dobila nagrado Cecil B. DeMille za življenjsko delo na področju filmske umetnosti, scenarist in producent Norman Lear pa nagrado Carol Burnett za življenjsko delo na področju televizije.

Frances McDormand

Zgodba o prisilnih nomadih

Zgodba o prisilnih nomadih v času velike gospodarske krize v ZDA Nomadland temelji na knjigi Jessice Bruder, na podelitev pa je prišla s štirimi nominacijami. Za najboljšo žensko glavno vlogo je bila nominirana Frances McDormand, ki pa je nagrado prepustila Andri Day za vlogo slavne temnopolte pevke v filmu The United States vs. Billie Holiday. Chloe Zhao je šele druga režiserka v zgodovini, ki je dobila zlati globus, letos pa so bile v tej kategoriji prvič doslej nominirane tri ženske. Nominacijo sta dobili tudi Regina King (One Night in Miami) ter Emeral Fennell za Obetavno mladenko.

Sacha Baron Cohen

Tudi Boratu zlata globusa

Sacha Baron Cohen je poleg nagrade za najboljši glasbeni film ali komedijo Borat Subsequent Moviefilm prejel zlati globus še za najboljšo moško vlogo v tej kategoriji. S tem je ponovil uspeh iz leta 2006 za prvi film o komičnem kazahstanskem novinarju Boratu, ki odkriva ZDA. Po zmagi se je zahvalil tudi »komičnemu geniju« Rudyju Giulianiju, odvetniku Donalda Trumpa, ki je nehote sodeloval v filmu kot pokvarjeni starec, ki si zapenja zadrgo na hlačah z domnevno mladoletno novinarko, ki jo igra Bolgarka Maria Bakalova. Cohen se je zahvalil tudi njej, ki pa je kljub položaju favoritke zlati globus za najboljšo žensko glavno vlogo v glasbenem filmu ali komediji prepustila presenečeni Rosamund Pike (I Care A Lot).

Posmrtno nagrada za vlogo trobentača

Največji poraženec podelitve je bil črno-beli film o Hollywoodu v 30. letih 20. stoletja Mank, ki je po šestih nominacijah ostal brez nagrade.

Posmrtno je zlati globus za vlogo trobentača v filmu Ma Rainey’s Black Bottom dobil Chadwick Boseman, ki je umrl pred šestimi meseci za rakom na črevesju. Nagrado je sprejela njegova vdova Taylor Simone Ledward.

Serija Krona

Krona, najboljša dramska serija

Četrto sezono zgodbe o britanski kraljevi družini Krona so razglasili za najboljšo dramsko serijo, pri čemer sta zlati globus dobila tudi Josh O’Connor za vlogo princa Charlesa in Emma Corrin za vlogo princese Diane. Med drugim je premagala Olivio Colman, ki se je potegovala za nagrado v vlogi kraljice Elizabete II. Krona je zlati globus kot najboljša dramska serija osvojila tudi leta 2017.

Zlati globus za Jodie Foster

Za najboljšo televizijsko glasbeno ali komično serijo je bila razglašena kanadska Schitt’s Creek, zlati globus pa je dobila tudi glavna igralka serije Catherine O’Hara. Seriji The Queen’s Gambit o deklici, ki izgubi starše in se v sirotišnici navduši nad šahom ter postane svetovna prvakinja, je dobila zlati globus za najboljšo kratko televizijsko serijo ali film, glavna igralka Anya Taylor-Joy pa je prejela zlati globus za najboljšo žensko glavno vlogo v tej kategoriji.

Zlatega globusa se je po dolgih letih spet veselila Jodie Foster. Danes 58-letna igralka je nazadnje zlati globus dobila leta 1992 za vlogo agentke FBI v filmu Ko jagenjčki obmolknejo, tokrat pa ga je dobila za najboljšo žensko stransko vlogo v filmu o taborišču za teroristične osumljence The Mauretanian.

 

 

Deli na omrežjih