25.4 C
Ljubljana
14. julija, 2024

Deset najboljših filmov leta 2021 po izboru Ameriškega filmskega inštituta

Deli na omrežjih

Ameriški filmski inštitut (AFI) je izbral deset najboljših filmov v letu 2021. Vsakoletni izbor filmskih strokovnjakov in kritikov velja za nekakšno napoved za poznejšo podelitev oskarjev, saj se običajno več filmov s seznama AFI uvrsti med nominirance za oskarja za najboljši film.

Od muzikala do indi drame

Na seznamu so remake muzikala Zgodba z zahodne strani Stevena Spielberga, znanstvenofantastični film Dune: Peščeni planet, ki ga je režiral Denis Villeneuve, in drama o otroku gluhih staršev CODA režiserke Sian Heder. Zgodba z zahodne strani je priredba kultnega muzikala in pravzaprav prirejena moderna Shakespearova tragedija Romeo in Julija na ulicah New Yorka, le da prinaša zgodbo o ljubezni in rivalstvu med dvema najstniškima bandama različnih etničnih skupin. Dune: Peščeni planet je adaptacija znanstvenofantastične klasike Franka Herberta. Zgodba spremlja Paula Atreidesa iz hiše Atreides, sijajnega in nadarjenega mladeniča, rojenega za velike stvari, ki mora odpotovati na najnevarnejši planet v vesolju, da bi zagotovil prihodnost svoji družini in narodu. Znajde se sredi boja za ekskluzivno oskrbo najbolj dragocenega vira, ki obstaja, najdražjega elementa galaksije, ki se nahaja samo na Arrakisu in ki lahko odklene največji potencial človeštva, v katerem bodo preživeli samo tisti, ki zmorejo premagati svoj strah. Indie drama CODA, katerega naslov označuje kratico za otroka gluhega odraslega, sledi srednješolki, ki je razpeta med strastjo do glasbe ter pomočjo svojim gluhim staršem in bratu. Odigrala jo je Emilia Jones.

Od športnega filma do vestern

Med najboljših deset je AFI uvrstil tudi biografski športni film King Richard o očetu teniških igralk Venus in Serene Williams režiserja Reinalda Marcusa Greena, dramo The Tragedy of Macbeth, ki jo je po drami Williama Shakespeara režiral Joel Coen, zaigrala pa Frances McDormand kot Lady Macbeth in Denzel Washington kot Macbeth, ter vestern The Power of the Dog novozelandske režiserke Jane Campion. Phil Burbank (Benedict Cumberbatch) je skupaj z bratom Georgeom (Jesse Plemons) lastnik bogatega ranča v Montani (film je sicer posnet na Novi Zelandiji) le nekaj let pred ameriškim borznim zlomom. Na začetku filma brata Burbank še vedno skupaj spita v svoji otroški postelji in gledalcu se zazdi, da se bo vsaka sprememba njunih okoliščin zagotovo zdela usodna. Phil je tako naravnost ogorčen, ko se George nenadoma poroči z ovdovelo Rose (Kirsten Dunst). Še posebej ga iritira navzočnost Roseinega občutljivega sina Petra (Kodi Smit-McPhee). Phil namreč živi po mačističnih načelih, ki se jih je v mlajših letih naučil od svojega sedaj že pokojnega mentorja Bronca Henrya. Philova sovražnost in okrutnost do mame in sina se samo še stopnjujeta, ko vsi začnejo živeti pod isto streho. Stvari pa se začnejo obračati, ko Phil in mladi Peter skleneta nenavadno prijateljstvo, kar močno vznemirja Rose, ki zaradi tega vse globlje tone v alkoholizem. Film The Power of the Dog, posnet po istoimenski knjižni predlogi Thomasa Savagea iz leta 1967, je neizmerno moderen vestern s temami, ki nikakor niso zastarele, ampak rezonirajo tudi v današnjem času.

Od romantike do muzikala

Seznam dopolnjujejo še satirična komedija Don’t Look Up Adama McKayja, romantični film Sladičeva Pica Paula Thomasa Andersona, psihološki triler Ulica nočnih mor Guillerma del Tora in muzikal Tick, Tick. Boom!, ki ga je režiral Lin-Manuel Miranda. Don’t look up je znanstvenofantastična komedija, v kateri se znanstvenika odpravita na medijsko kampanjo, saj želita ljudi opozoriti na bližajoč se komet, ki bo popolnoma uničil naš planet. Toda nihče jima ne verjame, niti ameriška predsednica, v katere v vlogi bomo lahko občudovali Meryl Streep, niti njen nadležni sin (Jonah Hill). V glavnih vlogah zmedenih znanstvenikov igrata Jennifer Lawrence in Leonardo DiCaprio. Sladičeva Pica je zgodba o odraščanju Alana Kanea in Gary Valentine v San Fernando Valley 1973. Psihološki triler Ulica nočnih mor govori o ambicioznem človeku s talentom, da z nekaj dobro izbranimi besedami manipulira z ljudmi, ki se začne družiti s psihiatrinjo, ki je še bolj nevarna kot on. Muzikal Tick, Tick, Boom! je komedija, ki te spravi tako v smeh kot jok. Posneta je po scenariju Stevena Levensona in je priredba avtobiografskega muzikala avantgardnega dramatika Jonathana Larsona. Film prikaže retrospektivo življenja umetnika.

 

Deli na omrežjih