18.3 C
Ljubljana
27. maja, 2024

Dolga kariera Normana Lloyda; filmski izbor

Deli na omrežjih

V 107. letu starosti je 12. maja na svojem domu v soseski Brentwood v Los Angelesu umrl ameriški igralec, producent in režiser Norman Lloyd. V osem desetletij dolgi karieri je med drugim sodeloval z Orsonom Wellsom, Charliejem Chaplinom in Alfredom Hitchcockom.

Novico o igralčevi smrti je za flmsko revijo Hollywood Re porter sporočil njegov sin Michael Lloyd. Norman Lloyd se je rodil leta 1914 v ameriški zvezni državi New Jersey kot Norman Perlmutter. Leta 1936 se je poročil s Peggy Craven in imela sta dva otroka, od katerih je ena, igralka Josie Lloyd, umrla leta 2020. Peggy je umrla 30. avgusta 2011 v starosti 98 let.

Igral je tenis
Lloyd je s svojim vseživljenjskim hobijem, tenisom, začel pri osmih letih. »Z vložkom in časom, ki sem mu ga namenil, bi moral biti danes svetovni prvak,« je dejal v intervjuju leta 2000. Njegovi nasprotniki so bili Charlie Chaplin, Joseph Cotten in Spencer Tracy. Lloyd je tenis igral dvakrat na teden vse do julija 2015, ko je padel. Leta 2014 je na vztrajanje sina nehal voziti.

Filmska legenda
Lloyd je 8. novembra 2014 dopolnil 100 let. Tako njegovi dolgoletni prijatelji kot študentje, med njimi Ed Begley mlajši in Howie Mandel, so razmišljali o njegovem praznovanju stoletnice. Begley mlajši je dejal: »Sodeloval sem z igralcem Normanom Lloydom in režiserjem Normanom Lloydom in nihče me ni bolje poučil o umetnosti pripovedovanja
zgodb kot ta nadarjeni mož. Je nenehni navdih in moj večni prijatelj.« Mandel pa je rekel: »Obožujem Normana Lloyda. On je legenda. Ure sem preživel kot majhen otrok, medtem ko nas je navduševal z zgodbami o Hitchcocku. Uči, zabava. Je legenda.«

Zlobnež v Hitchcockovem flmu
V 30. letih minulega stoletja je sodeloval z Gledališčem Mercury Orsona Wellsa. Znan je po vlogi v televizijski seriji St. Elsewhere iz 80. let minulega stoletja, v kateri je v šestih sezonah igral vlogo zdravnika Daniela Auschlanderja. Zatem je zaigral v vlogi zdravnika Isaaca Mentnorna v znanstvenofantastični seriji Seven Days, ki so jo snemali med letoma
1998 in 2001. Najbolj je bil znan po vlogi zlobneža v Hitchcockovem flmu Saboter
iz leta 1942. Igral je tudi v Hitchcockovem flmu Uročen iz leta 1945, v katerem sta
igrala Ingrid Bergman in Gregory Peck. Legendo nemega flma Charlieja Chaplina je spoznal na teniškem igrišču, leta 1952 je zaigral v njegovem flmu Odrske luči. Nazadnje je pred kamere stopil leta 2015, ko je igral v komediji Razuzdanka.

Filmski izbor z Normanom Lloydom

Društvo mrtvih pesnikov (1989)

Film, nominiran za štiri oskarje, se odvija leta 1959 na konservativni šoli v mestecu, kjer se zaposli svobodomiselni profesor John Keating. Vedoželjne učence navduši s svojim pristopom do poezije in jim tako odpre vrata v svet zunaj strogega šolskega urnika. Življenja mladih fantov obogati s številnimi življenjskimi nauki ter postane njihov zaupnik, mentor in prijatelj. Norman Lloyd v flmu igra ravnatelja šole Galea Nolana.

Odrske luči (1952)

Chaplinov poslednji ameriški flm, tragikomična drama, pripoveduje zgodbo o ostarelem, nekoč slovitem klovnu (Chaplin), soočenem z dejstvom, da ga je povozil čas. Vrhunec flma je zagotovo klasični duet z edinim komikom, ki se je lahko kadarkoli kosal s Chaplinom, Busterjem Keatonom. Norman Llyod je v flmu Bodalink.

Čas nedolžnosti (1993)

Eden največjih režiserjev našega časa Martin Scorsese, trikratni dobitnik oskarja Daniel Day-Lewis, Michelle Pfeiffer in Winona Ryder združijo moči v izjemni flmski priredbi slavnega romana ameriške pisateljice Edith Wharton, nagrajenega s Pulitzerjevo nagrado. Razkošna romanca med premožnim slojem New Yorka leta 1870, ujetim v tragični ljubezenski trikotnik, s poudarjeno ironijo beleži razvratno veličastje in hinavščino tedanje visoke družbe. V središču pripovedi je odločni pravnik Newland Archer (Day-Lewis), ki skrivaj hrepeni po bolj strastnem življenju. Zaročen je s prikupno, vendar dolgočasno članico aristokracije May Welland (Ryder) in sčasoma se sprijazni z življenjem nevznemirljivega zadovoljstva. Ko se med družabnim in spolnim škandalom v New York vrne Mayina svobodomiselna sestrična (Pfeiffer), v navalu strasti Newland tvega vse, da bi imel vsaj eno priložnost resnične ljubezni. Norman Lloyd v flmu igra pravnika Letterblaira.

Saboter (1942)

Ameriški vohunski triler v režiji Alfreda Hitchcocka po scenariju Petra Viertela, Joan Harrison in Dorothy Parker. V flmu igrajo Robert Cummings, Priscilla Lane in Norman Lloyd. Mladenič, obtožen sabotaže, si prizadeva, da dokaže svojo nedolžnost. Norman Lloyd igra Franka Frya.

V njenih čevljih (2005)

Zdi se, da sestri Maggie (Cameron Diaz) in Rose (Toni Collette) nimata praktično nič skupnega, saj je za prvo življenje ena sama velika zabava, kjer je obvezno spogledovanje z moškimi, druga pa bolj ceni kariero in urejenost, kar se seveda odraža v njenem neobstoječem družabnem življenju. Toda nepredvidljiva usoda sestri prisili, da se spet združita in ob tem spoznata, da si morda vendarle nista tako zelo različni. Lloyd se v flmu pojavi kot profesor.

Slavolok zmage (1948)

Zdravnik begunec zagotavlja nezakonito zdravstveno oskrbo v Franciji pred drugo svetovno vojno, medtem ko se poskuša izogniti deportaciji. Ima afero s pevko v nočnem klubu, ki ga reši pred samomorom, medtem ko načrtuje maščevanje nad nacističnim častnikom, ko se država bliža vojni z Nemčijo. Drama, v kateri igrajo Ingrid Bergman, Charles Boyer in Charles Laughton. Lloyd je v flmu pomočnik producenta.

Razuzdanka (2015)

Režiser komedij Judd Apatow predstavlja zabavno zgodbo o uspešni urednici Amy (Amy Schumer), ki že od mladih nog živi v prepričanju, da resna zveza in poroka ne moreta biti uspešni. Kljub številnim ljubezenskim avanturam se ne želi čustveno vezati na nobenega moškega, zato jih menja hitreje kot spodnje perilo. Življenje ji obrne na glavo prijazni zdravnik Aaron (Bill Hader), ki presliši vse njene zavrnitve in strahove ter tako počasi najde pot v njeno srce. Toda pot do srečne ljubezni je še dolga in posejana s številnimi zabavnimi nezgodami. Norman Lloyd igra v flmu Normana.

Deli na omrežjih