21.7 C
Ljubljana
27. maja, 2024

Moderne različice že posnetih filmov

Deli na omrežjih

Piše Petra Janša

Epidemija novega koronavirusa se nadaljuje in kinodvorane so še vedno zaprte. Tokrat poglejmo deset modernih filmov, ki so v resnici »remake« oziroma nove različice že posnetih filmov. Na seznamu so se znašli nekateri filmi, ki jih tam gotovo niste pričakovali.

  1. 13 morilcev (2011)

Japonski režiser Takashi Miike je navdih pri ustvarjanju filma, posnetega leta 2011, našel pri istoimenski uspešnici iz leta 1963, ki jo je režiral Eiichi Kudo. V njem spremljamo skupino samurajev, ki s svojimi veščinami načrtuje padec voditelja Naritsuguja, vplivnega in agresivnega voditelja Japonske leta 1844. Naritsugu nekaznovano mori in posiljuje ter grozi, da bo zamajal doseženi mir in državo pahnil v novo vojno. Da ga ustavijo za vsako ceno, se zbere skupina odpadniških samurajev s smrtonosnimi veščinami.

Režija: Takashi Miike Ocena IMDb: 8

  1. Pravi pogum (2010)

Ostarelega ameriškega maršala Roosterja Cogburna je v pustolovski drami Pravi pogum leta 1969 upodobil John Wayne. Leta 2010 ga je nasledil Jeff Bridges. V kultnem vesternu sledimo odločni 14-letni Mattie. Da bi izsledila očetovega morilca Toma, mladenka najame trdoživega šerifa Cogburna, pravo legendo Divjega zahoda. Pridruži se jima tudi zvezni šerif La Beouf, zaradi Cogburnove čemernosti in težav z alkoholom pa se na poti soočajo s številnimi težavami in preizkušnjami.

Režija: Ethan Coen, Joel Coen Ocena IMDb: 7,6

  1. Spusti me k sebi (2010)

Spusti me k sebi temelji na švedskem filmu Vampirska ljubezen (Let The Right One in, 2008). Zgodba spremlja 12-letnega Owna, ki vsak dan trpi nadlegovanje nasilnih sovrstnikov, razumevanja pa ne najde niti pri preobremenjenih starših. Življenje se mu spremeni s prihodom skrivnostne deklice Abby, saj v njej prepozna sorodno dušo. Toda niz grozljivih umorov, ki pretresejo mesto, v dečkovi domišljiji vzbudi številne sume in strahove, da Abby obdaja zelo temačna in smrtonosna skrivnost.

Režija: Matt Reeves Ocena IMDb: 7,1

  1. 3:10 za Yumo (2007)

Moderna izvedba filma 3:10 za Yumo je na velika platna prišla 50 let po svojem izvirniku. Danu Evansu je nestanovitni Divji zahod obrnil hrbet, saj mu zaradi dolgotrajne suše grozi zaplemba kmetije. Ko po spletu okoliščin sodeluje pri prijetju zloglasnega roparja Bena, se odloči pridružiti šerifovim možem, ki želijo kriminalca pripeljati pred sodišče v Yumo. Na poti morajo prečkati nemirno indijansko ozemlje, na sledi pa so jim tudi Benovi možje, toda največjo nevarnost predstavlja prav premeteni zločinec.

Režija: James Mangold Ocena IMDb: 7,7

  1. Dvojna igra (2006)

V glavnih vlogah napete zgodbe o dveh policistih, ujetih v prevare, so se preizkusili Leonardo DiCaprio, Matt Damon in Jack Nicholson. Zgodba temelji na hongkonškem kriminalnem trilerju iz leta 2002 Notranje vražje zadeve (Infernal Affairs), ki je v Aziji doživel izjemen uspeh. Kmalu zatem so začeli pripravljali ameriško verzijo, in sicer je scenarij napisal William Monahan. Za priredbo hongkonškega filma stoji Martin Scorsese.

Režija: Martin Scorsese Ocena IMDb: 8,5

  1. King Kong (2005)

Prvi film o mogočni gorili je v ameriške kinematografe prišel že davnega leta 1933. Njegova sodobna različica, v kateri se je režiser Peter Jackson poigral z napredno tehnologijo, je izšla kar 72 let kasneje. Velikan tokrat ugrabi Naomi Watts (oskarjeva nominiranka za igro v filmu 21 gramov), načrte pa mu poskušata preprečiti oskarjevec Adrien Brody (Pianist) in Jack Black (Šola roka).

Režija: Peter Jackson Ocena IMDb: 7,2

  1. Mandžurski kandidat (2004)

Režiser Jonathan Demme je nadgradil politični triler o hladni vojni, ki je v režiji Johna Frankenheimerja izšel leta 1962. Franka Sinatro je v vlogi stotnika Marca nadomestil Denzel Washington. Zdaj majorja Marca po prihodu iz zalivske vojne preganjajo nenavadne more. Ena od njih je ta, naj bil bil bodoči ameriški predsednik samo lutka v rokah mogočne korporacije …

Režija: Jonathan Demme Ocena IMDb: 6,6

  1. Odštekani petek (2003)

Komedija Odštekani petek iz leta 2003 je v bistvu sodobna različica istoimenskega filma, ki je nastal leta 1976. Zgodba spremlja Tess in njeno 15-letno hčerko Anno, ki se nekega četrtka kot ničkolikokrat prej spreta, naslednje jutro pa se zbudita v zamenjanih telesih. Šele ko se − dobesedno − vživita v kožo druga druge, spremenita mišljenje in se končno začneta spoštovati. Ker pa je v soboto Tessina poroka, morata zamenjati telesi, in to čim prej.

Režija: Mark Walters Ocena IMDb: 6,2

  1. Insomnia (2002)

Uspešnica Christopherja Nolana spremlja losangeleška detektiva, ki morata preiskati umor 17-letnega dekleta. Od istoimenskega norveškega filma iz leta 1997 se v nekaterih točkah občutno razlikuje, a podobnosti med deloma ne gre zanikati. »Tako kot režiserju nam je bil zelo všeč originalni film. Vendar pa smo se zaradi njegove kulturne specifičnosti zavedali, da ne smemo narediti verzije, ki bo samo tradicionalni remake ali dobesedni prevod originala,« sta dejala producenta filma Paul Junger Witta in Ed Mcdonnell.

Režiser: Chris Nolan Ocena IMDb: 7,2

  1. Oceanovih 11 (2001)

Akcija Oceanovih 11 iz leta 1960 je na moderno priredbo čakala 41 let. Osrednja figura obeh filmov je Danny Ocean, ki načrtuje zapleten rop lasvegaških igralnic, pri katerem se mu pridruži 11 izbrancev. Zanj obstajajo le tri pravila: Nikomur ne naredi nič. Ne kradi ljudem, ki si tega ne zaslužijo. Loti se zadeve tako, kot da nimaš kaj izgubiti. Steven Soderbergh pa je edini režiser, ki je imel v istem letu nominirana dva filma za najboljši film in najboljšo režijo.

Režiser: Steven Soderbergh Ocena IMDb: 7,7

Deli na omrežjih