32.4 C
Ljubljana
12. julija, 2024

Nekaj najbolj znanih filmov nedavno preminulega Georga Segala

Deli na omrežjih

V 88. letu starosti je 23. marca zaradi zapletov pri srčni operaciji umrl ameriški igralec George Segal, ki je soustvarjal filmsko in televizijsko sceno šest desetletij. Zaigral je v številnih filmih, za vlogo Nicka v filmu Kdo se boji Virginie Woolf? je bil nominiran za oskarja.

Seznam Segalovih filmskih, gledaliških in televizijskih vlog je zelo dolg. V Sloveniji smo ga lahko na televizijskih zaslonih spremljali v vlogi založnika Jacka Galla v humoristični seriji NBC Pa me ustreli!, ki so jo snemali med letoma 1997 in 2003, od leta 2013 pa je igral tudi šarmantnega in hudomušnega dedka v seriji Goldbergovi.

Pogosto igral šaljivega strokovnjaka
V bolj humoristične vode je presedlal šele v poznih letih, kot mlajši pa je igral v številnih filmih, med katerimi je francoska tiskovna agencija AFP navedla vestern The Duchess and the Dirtwater Fox (1976), v katerem je igral z Goldie Hawn, in film Norčije z Dickom in Jane, v katerem je leta 1977 igral ob Jane Fonda. Leta 1973 je za vlogo v romantični komediji A Touch of Class prejel zlati globus. Kot je zapisala filmska revija Variety, so Segala v svoje igralske zasedbe vabili najvidnejši režiserji 70. let minulega stoletja, kot so Robert Altman, Mike Nichols, Paul Mazursky in Sidney Lumet. Pogosto je igral šaljivega strokovnjaka na nekem področju ali književnika, ki se je nesrečno zaljubil in nastali situaciji ni bil več kos.

»Izgubili smo legendo«
Na novico o smrti, ki jo je medijem posredovala Segalova družina, se je odzvalo več filmskih ustvarjalcev. »Izgubili smo legendo,« je na Twitterju poudaril igralec in producent serije Goldbergovi Adam Goldberg. »Tako kot moj dedek je bil tudi George po duši iskriv otrok,« je zapisal.

Filmski izbor z Georgom Segalom

 Najdaljši dan (1962) Verjetno najboljši film o izkrcanju in Dnevu D vseh časov. Film iz leta 1962 ima izjemno igralsko zasedbo: John Wayne, Robert Mitchum, Sean Connery, Richard Burton, Henry Fonda …, George Segal pa v filmu igra ameriškega vojaka. Triurni spektakel prikazuje vojake in boje na obeh straneh, tako zaveznike kot tudi perspektivo nemške vojske. V nasprotju z drugimi filmi, kjer se osredotočamo na določene osebe in dogodke, nam Najdaljši dan prikaže vse od načrtovanja pred invazijo in vse pomembnejše dogodke, ki so se zgodili na ta usodni zgodovinski dan. Film je prejel dva oskarja, za najboljšo kinematografijo ter najboljše efekte in specialne efekte.

Kdo se boji Virginie Woolf? (1966) Univerzitetni profesor zgodovine George (Richard Burton) in njegova žena Martha (Elizabeth Taylor), hči predstojnika univerze, sta poročeni par v srednjih letih. Po akademski zabavi na požirek pred spanjem povabita mlajši par, novega profesorja biologije Nicka (George Segal)  in njegovo plaho soprogo Honey (Sandy Dennis). Gostitelja se pred nič hudega slutečima gostoma spustita v vojno obtoževanj in psovanja ter slednja prisilita, da sodelujeta v njuni zakonski vojni, ki očitno traja že dve desetletji. Agresijo in psihično nasilje podpihujejo ekscesne količine alkohola. V spore nenehno vpletata tudi odsotnega šestnajstletnega sina, za katerega se izkaže, da je izmišljen lik, ki simbolizira njuno nezmožnost za življenje. Kdo se boji Virginie Woolf? Edwarda Albeeja je eno ključnih dramskih del 20. stoletja, kritični portret izpraznjenega zakona in ameriških buržujskih idealov.

Norčije z Dickom in Jane (1977) Dick Harper (George Segal) in njegova žena Jane (Jane Fonda) imata enajstletnega sina Billyja, psa Pikija, lepo hišo v predmestju in nabiralnik, poln računov. Toda ko Dicka šef (Ed McMahon) odpusti iz službe, se mora družina naučiti žrtvovati. Jane poskuša dobiti službo, a zaman. Enako neuspešen je Dick pri pridobivanju podpore za brezposelne. Upniki pa postajajo vse bolj zahtevni. Takrat se Dick in Jane znajdeta na pravem mestu (posojilnici) ob pravem času (med ropom). Odločita se, da bosta poskrbela, da se bo zločin splačal − kot sodobni Robin Hood, ki krade bogatim in daje revnim (njima), uživata v pustolovščini, dokler ju ne ujamejo. Film je režiral Ted Kotcheff.

Glej, kdo se oglaša (1989) Mollie (Kirstie Alley) dela kot računovodkinja ter ima razmerje z osladnim in poročenim Albertom (George Segal), s katerim zanosi. Mali Mikey začne rasti in uživati v svojem malem svetu, ki je za zdaj omejen le na materin trebuh. Ko hoče v zunanji svet, se Mollie spravi v prvi taksi in odide v bolnišnico. Taksist James (John Travolta) v naglici prisostvuje rojstvu malega Mikeyja in se s tem že na samem začetku na malčka zelo naveže. Mikey pa že zelo zgodaj začne razmišljati po svoje. Glas mu je posodil Bruce Willis. Film je režirala Amy Heckerling.

Nesreča ne počiva (1996) Mel Coplin (Ben Stiller) se ne more odločiti za ime novorojenega sina, ker je sam posvojenec. Da bi spoznal svoje biološke starše, se v družbi soproge Nancy (Patricia Arquette) in čedne študentke psihologije Tine (Téa Leoni) odpravi na pot čez vso državo. Medtem ko njihovo potovanje premetavajo nepopisno zabavni zapleti in čudaške situacije, se Mel zaloti, da ga privlači zapeljiva Tina – kar prav nič ne moti njegove žene, ki ji spogledovanje z drugimi moškimi prav tako ni tuje. Do takrat, ko naposled srečajo Melove svobodomiselne biološke starše, njihova cestna pustolovščina povsem uide izpod nadzora. Film je režiral David O. Russell, George Segal pa je Ed Coplin, Melov nebiološki oče.

Ljubezen in druge droge (2010) V čustveno obarvani komediji Anne Hathaway igra Maggie, svobodomiselno dekle, ki ničemur – tudi neverjetnemu osebnemu izzivu – ne dovoli, da bi jo omejevalo. Enakovreden značaj odkrije v Jamieju Randallu (Jake Gylenhaal), čigar neomajni in skoraj neubranljivi šarm mu enako dobro služi pri nežnem spolu in v neusmiljenem svetu prodaje farmacevtskih izdelkov. Maggie in Jamie se zapleteta v odnos, ki oba preseneti, ko se znajdeta pod omamnim vplivom najmočnejše droge: ljubezni. Večina odnosov se iz zaljubljenosti razvije v spolno razmerje; ta pa gre v nasprotni smeri in poskrbi za nenavaden film z neobičajno ljubezensko zgodbo. Film je režiral Edward Zwick, George Segal pa igra dr. Jamesa Randalla.

 

 

 

 

 

Deli na omrežjih