18.3 C
Ljubljana
27. maja, 2024

Oskarji: Prizorišče ni bilo zelo glamurozno, a navzoči so bili zelo veseli, da so tam v živo

Deli na omrežjih

Na letošnji zaradi pandemije COVID-19 prav posebni podelitvi oskarjev je zmagal film Dežela nomadov Chloe Zhao. Film je zmagal v kategorijah za najboljši film, najboljšo režijo in glavno žensko vlogo, ki jo igra Frances McDormand.

Frances McDormand (Foto: EPA / Warren Toda)

Vrnite se v kinematografe
Frances McDormand, ki je tudi producentka zmagovalnega filma, je vse pozvala, da si film o sodobnih nomadih, tudi žrtvah gospodarske krize, ko bo čas, ogledajo v kinih, z ramo ob rami, kar si zaslužijo tudi vsi drugi filmi. Dežela nomadov o ženski, ki se, ko tako rekoč ukinejo njeno delovno mesto, s kombijem poda po državi in opravlja sezonska dela, je veljala za enega glavnih favoritov na letošnjih oskarjih. Frances McDormand, ki je ob prejemu nagrade za najboljši film tulila v luno kot volk, je skupaj prejela že tri oskarje za glavno žensko vlogo. Pred današnjim še za Fargo in film Trije plakati pred mestom.

Chloe Zhao (Foto: Wikimedia / Vegafi)

Chloe Zhao je ob prejemu kipca dejala, da verjame, da so ljudje ob rojstvu dobri. »Vedno sem v ljudeh iskala dobro. Ta nagrada je za vsakogar, ki je imel vero in upanje, da je vztrajal v dobrem. To je za vas,« je rekla. Za oskarja za najboljši film se je potegovalo osem naslovov, poleg zmagovalnega še Mank, Obetavna mladenka, Oče, Juda in črni mesija, Minari, Zvok metala in Sojenje čikaški sedmerici.

Tudi Hopkins prejel oskarja

Anthony Hopkins (Foto: EPA / Tannen Maury)

Oskarja za glavno moško vlogo je prejel Anthony Hopkins za film o demenci Oče. Triinosemdesetletni Hopkins, ki je najstarejši dobitnik v tej kategoriji, se podelitve ni udeležil niti se ni oglasil z druge lokacije.

Nažgani (Foto: iMDb)

Oskarja za najboljši mednarodni film je dobila danska črna komedija Nažgani Thomasa Vinterberga. Oskar za najboljšo moško stransko vlogo je šel v roke Daniela Kaluuye za film Juda in črni mesija, v kategoriji za najboljšo žensko stransko vlogo je zmagala Youn Yuh Jung, ki je nastopila v južnokorejskem filmu Minari.

Na železniški postaji
Vodja producentske ekipe Steven Soderbergh si je zaradi pandemičnih razmer letošnje oskarje zamislil okoliščinam primerno. Glavna podelitev je potekala na železniški postaji Union Station, del so jo zaprli zaradi podelitve, del pa je še vedno deloval nemoteno. Pravila igre pa so bila kot na snemanju filma. Ko snemamo, ni mask, ko se snemanje konča, si nadenemo maske, je dejala ena od podeljevalk, igralka Regina King. Prizorišče ni bilo zelo glamurozno, a zdi se, da so bili navzoči zelo veseli, da so tam v živo. Veliko nominirancev se je oglašalo še iz Londona in Pariza. Igralka Glenn Close je pred podelitvijo povedala, da je zdaj prvič po letu in pol v velikem mestu in da je presrečna, da vidi kolegice in kolege.

Brez glasbenih nastopov
Podelitev že nekaj let nima več voditeljev, to vlogo prevzamejo kar podeljevalke in podeljevalci nagrad. Letos so bili to med drugimi Laura Dern in Regina King, Reese Witherspoon, Halle Berry, Brad Pitt, Harrsion Ford, Viola Davis, Angela Basset, Rita Moreno in Joaquin Phoenix. Med zabavnejše in bolj spontane trenutke je sodilo srečanje med Pittom in prejemnico oskarja za stransko žensko vlogo Youn Yuh Jung. Ko ji je ta polaskal, mu je hitro odvrnila, češ, kje je bil, ko so snemali njihov film. Glasbenih nastopov letos ni bilo, glasbeni del je imel v rokah DJ, ki je izvedel tudi kviz med navzočimi, katera glasba je bila nominirana za oskarja. Glenn Close je ob tej priložnosti tudi »tverkala« in poskrbela za vsesplošno navdušenje. V govorih ni manjkalo resnih tonov, tako na temo pandemije, ženskih pravic, temnopoltih in degradiranih. In v tem kontekstu je zmagoslavje Dežele nomadov toliko večje.

Vsi letošnji dobitniki oskarjev:
Najboljši film: Dežela nomadov
Najboljša režija: Chloe Zhao (Dežela nomadov)
Najboljši igralec v glavni vlogi: Anthony Hopkins (Oče)
Najboljša igralka v glavni vlogi: Frances McDormand (Dežela nomadov)
Najboljši igralec v stranski vlogi: Daniel Kaluuya (Juda in črni mesija)
Najboljša igralka v stranski vlogi: Yuh-jung Youn (Minari)
Najboljši mednarodni film: Nažgani
Najboljši izvirni scenarij: Obetavna mladenka
Najboljši prirejeni scenarij: Oče
Najboljša glasba v filmu: Duša
Najboljša skladba v filmu: H. E. R. – Fight For You (Juda in črni mesija)
Najboljša filmska montaža: Zvok metala
Najboljša fotografija: Mank
Najboljša scenografija: Mank
Najboljši posebni učinki: Tenet
Najboljši zvok: Zvok metala
Najboljša kostumografija: Ma Rainey’s Black Bottom
Najboljša maska in ličenje: Ma Rainey’s Black Bottom
Najboljši celovečerni dokumentarec: My Octopus Teacher
Najboljši kratki dokumentarni film: Colette
Najboljši animirani celovečerni film: Duša
Najboljši kratki animirani film: If Anything Happens I Love You
Najboljši kratki igrani film: Two Distant Strangers

 

Deli na omrežjih