-1.2 C
Ljubljana
4. decembra, 2023

Režiser filma o Marilyn Monroe se čudi številnim kritikam: »Saj je mrtva!«

Deli na omrežjih

Film Blonde (Blondinka) o Marilyn Monroe, ki je izšel septembra, je naletel na veliko negativnih kritik, saj naj bi slavno hollywoodsko igralko pravzaprav zlorabil. Zdaj se je na to odzval režiser filma Andrew Dominik.

Blondinka je posneta po romanu Joyce Carol Oates iz leta 2000, vendar pa so dodani eksplicitni seksualni in drugi prizori, ki so plod domišljije, za gledalce pa očitno neprijetni. Nekako je obveljala ocena, da film izkorišča legendarno igralko in je ne predstavi v pravi luči.

Glavno vlogo v Blondinki, Marilyn Monroe, igra Ana de Armas. (Foto: Instagram)

55-letni avstralski režiser je v nedeljo, ko je nastopil na mednarodnem filmskem festivalu Red Sea Film Fest v Savdski Arabiji, dejal, da je »zelo zadovoljen«, ker je izmišljeni film o igralkinem življenju »razburil toliko ljudi«, poroča portal People.com. Za odziv je okrivil ameriško občinstvo, ki je film zasovražilo.

»Živimo v času, ko je pomembno, da ženske predstavimo kot opolnomočene, in oni želijo Marilyn Monroe ponovno izumiti kot opolnomočeno žensko. To je tisto, kar želijo videti. In če jim tega ne pokažete, jih to vznemiri,« je dejal.

»Kar je čudno, saj je mrtva. Film ne spremeni ničesar,« je nadaljeval. »V resnici želijo povedati, da je film izrabil njihov spomin nanjo, njihovo podobo o njej, kar je pošteno. Toda to je celotna ideja filma. Poskuša vzeti ikonografijo njenega življenja in jo postaviti v službo nečesa drugega, poskuša vzeti stvari, ki jih poznate, in njihov pomen obrniti na glavo. A tega nočejo videti.«

Poudaril je še, da si je film na Netflixu ogledalo že »na desetine milijonov ljudi«, razlog za negativen odziv pa je pripisal tudi ameriškim filmom, ki so »vedno bolj konservativni«.

Deli na omrežjih