18.3 C
Ljubljana
27. maja, 2024

Slovensko predsedovanje Svetu EU: V Bruslju se začenja retrospektiva slovenskega filma

Deli na omrežjih

Danes se v Bruslju, v Kraljevi kinoteki Belgije, začenja retrospektiva slovenskega filma, ki bo potekala v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Prikazali bodo deset filmov iz naše zgodovine. Prvi bo na vrsti nemi celovečerec V kraljestvu Zlatoroga (1931, režiser Janko Ravnik), ki ga bodo z izvirno glasbo v živo pospremili Andrej Goričar (avtor glasbe, klavir), Matej Haas (violina), Milan Hudnik (violončelo) in Jakob Bobek (klarinet).

Sledili bodo še filmi Dolina miru (1956, France Štiglic), Po isti poti se ne vračaj (1965, Jože Babič), Ples v dežju (1961, Boštjan Hladnik), Sedmina (1969, Matjaž Klopčič), Splav Meduze (1980, Karpo Godina), Nasvidenje v naslednji vojni (1980, Živojin Pavlović), Outsider (1997, Andrej Košak), Kratki stiki (2006, Janez Lapajne) in Razredni sovražnik (2013, Rok Biček).

Izjemna Duša Počkaj v filmu Ples v dežju. (Foto: Facebook/Slovenska kinoteka)

Retrospektivo, ki bo potekala do 22. decembra, so pripravili v Slovenski kinoteki, in sicer v sodelovanju s Kraljevo kinoteko Belgije, s pomočjo Slovenskega filmskega centra in Slovenskega filmskega arhiva pri Arhivu RS ter ob podpori ministrstva za kulturo.

Deli na omrežjih