10.9 C
Ljubljana
24. maja, 2024

V kinu: nadaljevanje kultne znanstveno-fantastične franšize Izganjalci duhov: Zapuščina

Deli na omrežjih

Oboževalci legendarnih izganjalcev duhov bodo končno prišli na svoj račun, saj v kinematografe prihaja nadaljevanje kultne znanstveno-fantastične franšize. Naslednje poglavje Izganjalcev nam prinašata režiser Jason Reitman in producent Ivan Reitman.

Film Izganjalci duhov: Zapuščina se vrti okoli globoko zakopanih skrivnostih o preteklosti neke družine in mesteca. To je zgodba o materi samohranilki, ki pride z otrokoma v mestece, kjer se začnejo dogajati nenavadne stvari. Družina kmalu začne odkrivati lastne vezi s prvotnimi izganjalci duhov in skrivno zapuščino, ki jo je zapustil dedek.

Med glavnimi igralci novega filma so Carrie Coon v vlogi matere, Finn Wolfhard (serija Stranger Things) v vlogi njenega sina, Mckenna Grace v vlogi hčerke in Paul Rudd v vlogi učitelja. Številni oboževalci si seveda obetajo tudi vrnitev zvezd iz prvotnih Izganjalcev, Billa Murrayja v vlogi Petra Venkmana, Dana Aykroyda v vlogi Raymonda Stantza in Sigourney Weaver v vlogi Dane Barrett. Izganjalci duhov je ameriška fantastična komedija iz leta 1984 o štirih znanstvenikih, ki s posebno opremo lovijo duhove po New Yorku. To je bil najuspešnejši film leta (samo v ameriških kinematografih je zbral kar 239 milijonov dolarjev), leta 1989 pa mu je sledil drugi del. Danes že kultni Izganjalci duhov so se zapisali na številne sezname najzabavnejših in najboljših filmov 80. let prejšnjega stoletja.
Jason Reitman se je kot sin režiserja Ivana Reitmana s svetom filma spoznal že zelo zgodaj v otroštvu. Navzoč je bil na snemanjih in se z očetovo domačo kamero preizkušal kot snemalec kratkih filmov. Svojo filmsko kariero je začel leta 1998, ko je s kratkim filmom Operation, ki se je premierno zavrtel na filmskem festivalu Sundance, kot 19-letnik postal eden najmlajših režiserjev, ki so kadarkoli sodelovali na festivalu. Sledil je niz kratkih filmov, ki vključuje H@ (premiera leta 1999 na festivalu South by Southwest), In God We Trust (premiera leta 2000 na festivalu Sundance), Gulp (premiera leta 2001 na festivalu Sundance) in Consent (premiera leta 2004 na festivalu kratkih filmov v Aspnu; najboljši kratki film na festivalih v Aspnu in Seattlu). Prvi celovečerni film je režiral leta 2005, in sicer komedijo Hvala, ker kadite, posnet po knjižni predlogi Christopherja Buckleyja. Leta 2009 pa je Jason Reitman predstavil film V zraku.

Igralec Bill Murray s pravim imenom William James Murray se je rodil v Illinoisu v številčno družino, v kateri je med njegovimi sorojenci prav tako nekaj igralcev. Kariero je začel leta 1975 v radijski oddaji National Lampoon Radio Hour, v kateri sta sodelovala tudi komika John Belushi in Dan Aykroyd. Po treh letih gostovanja v oddaji Saturday Night Live se je preselil k filmu, kjer je sprva igral glasne, sarkastične, nesramne in grobe, kasneje pa pogosto depresivne like. Najprej je nanizal nekaj komercialnih uspešnic, med drugim je leta 1984 nastopil v Izganjalcih duhov režiserja Ivana Reitmana, enem najbolj gledanih filmov desetletja. Sledilo je nekaj neuspešnih filmov, dokler se ni v 90. letih prejšnjega stoletja začel lotevati bolj premišljenih in zahtevnih vlog, vključno s stranskimi vlogami v filmu Ed Wood Tima Burtona (1994) in Rushmore Wesa Andersona (1998). Kasneje je požel dodatno priznanje kritikov s prepričljivo odigrano vlogo ameriškega igralca na obisku na Japonskem v filmu Izgubljeno s prevodom (2003), ki mu je po podatkih spletne filmske baze podatkov IMDb prinesel zlati globus in nagrado bafta za najboljšega igralca ter nominacijo za oskarja. Priznanje kritikov mu je prinesel tudi film Strti cvetovi Jima Jarmuscha (2005), v katerem v vlogi dolgoletnega samskega moškega preučuje svoje romantične odločitve.

• Režija: Jason Reitman • Žanr: komična akcija • Produkcija: Ivan Reitman • Scenarij: Gil Kenan, Jason Reitman • Igrajo: Bill Murray, Paul Rudd, Mckenna Grace, Annie Potts, Finn Wolfhard, Carrie Coon, Sigourney Weaver • Na sporedu od: 19. 11. 2021 • Distribucija: Con film d.o.o.

 

Deli na omrežjih