11.2 C
Ljubljana
27. maja, 2024

Z nagrado počastili Sophio Loren

Deli na omrežjih

Novi Muzej filmske akademije, ki ga nameravajo odpreti septembra v Los Angelesu, bo počastil italijansko filmsko legendo Sophio Loren in etiopskega režiserja Haileja Gerimo. Igralka bo prejela nagrado visionary za zasluge na področju filmske umetnosti, režiser, ki je v svojih neodvisnih filmih pogosto tematiziral manjšine, pa nagrado vantage.

Slavnostno slovesnost ob odprtju 25. septembra bodo sooblikovali režiserka filma Selma Ava Duvernay, filmski producent Jason Blum, ki je sodeloval pri filmu Zbeži!, in scenarist filma Ameriška grozljivka Ryan Murphy. Odprtje Muzeja filmske akademije, ki vsako leto podeljuje nagrade oskar, je bilo že večkrat preloženo. Načrti za stavbo, ki jih je oblikoval znani italijanski arhitekt Renzo Piano, so bili objavljeni leta 2021. Sredstva za muzej pa so prispevali zvezdniki, kot so Steven Spielberg, Barbra Streisand in George Lucas, pa tudi filmski studii, fundacije in podjetja. Ker so letošnjo 93. podelitev oskarjev zaradi koronavirusa preložili s februarja na april, so prestavili tudi odprtje muzeja. Deli zbirke oskarjeve akademije, vključno s filmi, scenariji, rekviziti in kostumi, si bo mogoče ogledati na površini skoraj 30.000 kvadratnih metrov. V veliki stavbi, ki se dviga nad tlemi v obliki krogle, pa bo tudi kino odprtega tipa s 1000 sedeži.

O Sophii Loren

Njeno rojstno ime je Sofia Villani Scicolone. Rodila se je v Rimu, 20. septembra 1934. Njeno igralsko nadarjenost je odkril znani italijanski producent in njen kasnejši mož Carlo Ponti. Zaslovela je z vlogo v filmu Dve ženski (La ciociara) režiserja Vittoria De Sice iz leta 1960, za katero je leta 1962 prejela oskarja za glavno žensko vlogo kot prva igralka v tujejezičnem filmu. V 60. letih prejšnjega stoletja je bila ena najslavnejših igralk na svetu. V začetku 70. let si je ustvarila družino, zato se je od takrat mnogo redkeje pojavljala v filmih. Ameriška Akademija znanosti in umetnosti gibljivih slik ji je leta 1990 podelila častno nagrado.

 

Filmski izbor s Sophio Loren

Poseben dan (1977) Sophia Loren in Marcello Mastroiani nastopita v vlogi poročene ženske in preganjane novinarke ter homoseksualnega soseda, ki se spoznata na dan, ko Adolf Hitler prvič obišče Benita Mussolinija. Drama je bila nominirana za najboljši tujejezični film, osvojil je zlati globus (Mastroianniju pa prinesel nominacijo za najboljšega igralca), francosko nagrado cesar in nominacijo za cannsko zlato palmo. Drugo nominacijo za oskarja za najboljši tujejezični film je dobil film Družina (La famiglia), v katerem sledi italijanski družini od 1906 do 1986; prek zgodbe, ki se v celoti odvija v enem samem stanovanju, pa raziskuje spremembe, ki jih je prešla Italija v 20. stoletju.

Propad rimskega cesarstva (1964) Rimski cesar Mark Avrelij (Alec Guinness) je v zadnjih vzdihljajih svoje vladavine − utrujen je in počasi se pripravlja, da bo cesarsko palačo prepustil nekomu drugemu, toda ne svojemu nestrpnemu, mračnemu sinu Komodosu (Christopher Plummer), ampak umnemu, neustrašnemu, heroičnemu Liviju (Stephen Boyd), ki namerava imperij spet spremeniti v republiko − kar je za oba pogubno. Sophia Loren v filmu igra Lucillo, drugo hčer in tretjega otroka rimskega cesarja Marka Avrelija.

 

Življenje pred seboj (2020) Sophia Loren se je po 11 letih premora pri 86 letih vrnila na filmska platna. Zaigrala je v novi filmski priredbi romana Življenje pred seboj Romaina Garyja, ki ga je v produkciji Netflixa režiral njen sin Edoardo Ponti. Lorenova v filmu igra protagonistko, gospodično Roso, ki je preživela holokavst. Sedaj v svojem skromnem stanovanju v Bariju skrbi za otroke prostitutk. V svoj dom sprejme tudi 12-letnega Senegalca Moma, ki jo je poprej okradel. Rosa in Momo skupaj premagujeta osamljenost in ustvarita svojevrstno družino.

Dve ženski (1960) Lorenova v filmu igra Cesiro, očarljivo vdovo in mater samohranilko, ki pušča svojo trgovino v Rimu, da bi vzgajala svojo 13-letno hčerko Rosetto (Eleonora Brown).

Medtem ko divja druga svetovna vojna, ženski zapustita Rim in se naselita v Cesirinem rojstnem kraju. Cesira ignorira romantičnost mladega snubca, da bi vzgajal hčerko, preden je ta romal nazaj v Rim na vrhuncu vojne.

Poroka po italijansko (1964) Ko čeden in uspešen Domenico (Marcello Mastroianni) med drugo svetovno vojno v Neaplju prvič sreča seksi mlado Filomeno (Sophia Loren), je takoj prevzet. Po romanci v povojnih letih se spet srečata, kar sproži strastno afero, ki traja dve desetletji. Toda ko Filomena − ki postane Domenicova skrita ženska in na skrivaj rodi njegove otroke −, izve, da se njen ljubimec namerava poročiti z drugo, je nič ne ustavi, da bi se namesto z drugo poročil z njo.

Včeraj, danes in jutri (1964) Režiser Vittorio De Sica je ustvaril trilogijo romantičnih komedij, postavljenih v različne dele Italije, v vsaki zgodbi pa sta igrala Sophia Loren in Marcello Mastroianni. V Neaplju revna Adelina preživlja moža s prodajo cigaret na črnem trgu. V Milanu ima bogata Anna afero z revnim Renzom, čigar zaljubljenost preizkuša skoraj tragedija. V Rimu prostitutka Mara poišče pomoč svoje stranke, da bi preprečila zaplet sosedovega zaljubljenega vnuka (Giovanni Ridolfi).

Operacija samostrel (1965) Londonski uradniki izvejo za načrt nacistov za ustvarjanje novih, bolj uničujočih raket med drugo svetovno vojno. Premier si prizadeva za hitro ustavitev potencialno katastrofalnega načrta in ga da nemudoma preiskati. Trije strokovnjaki (George Peppard, Jeremy Kemp, Tom Courtenay) dobijo navodilo, naj vstopijo v Nemčijo in pregledajo tovarno, za katero domnevajo, da vsebuje eksplozive. Moški se predstavijo kot nemški vojaki na misiji, ki bi lahko rešila Anglijo, vendar ne brez posledic. Sophia Loren v filmu igra Noro, ženo Johna Curtisa (George Peppard).

Arabeska (1966) Ko se odkrije zarota proti uglednemu bližnjevzhodnemu politiku, je David Pollock (Gregory Peck), profesor starodavnih hieroglifov na Univerzi v Oxfordu, izbran za pomoč pri razkritju sheme. Pollock mora najti podatke, za katere verjame, da so v hieroglifski kodi, mora pa se spoprijeti tudi s skrivnostnim moškim po imenu Beshraavi (Alan Badel). Medtem se zdi, da je Beshraavijeva ljubica Yasmin Azir (Sophia Loren) pripravljena pomagati Pollocku.  Pa je res na njegovi strani?

 

Deli na omrežjih