29 C
Ljubljana
20. junija, 2024

200 največjih pevcev vseh časov: škandal, ker na seznamu ni Celine Dion

Deli na omrežjih

Lestvica 200 največjih pevcev vseh časov, ki jo je v začetku leta objavila revija Rolling Stone, je dvignila precej prahu. Ne zaradi imen, ki so na njej, pač pa zaradi imen, ki jih na lestvici ni.

Poglejmo najprej, kateri so v popularni glasbi največji pevci vseh časov po izboru vplivne ameriške glasbene revije. Prestižno prvo mesto so pripisali ameriški pevki soula Arethi Franklin. »Njeno petje je najveličastnejši zvok, ki je prišel iz Amerike – univerzalnejši kot Coltranov rog, drznejši kot Hendrixova kitara,« so o pevki, pri kateri so izpostavili uspešnico »Respect«, med drugim zapisali v reviji.

Aretha Franklin (Foto: Wikipedia)

Na mestu podprvakinje je pevka R&B Whitney Houston »s sopranom, ki je bil tako močan kot tudi nežen«, kar je slišati denimo v pesmi »I Will Always Love You«. Tretje mesto na zmagovalnem odru pa je pripadlo pionirju soula Samu Cooku, ki je s svojim tenorjem očaral v pesmi »Wonderful World«, izpostavili pa so tudi »A Change Is Gonna Come«, ki je ena najpomembnejših pesmi ameriškega gibanja za državljanske pravice. Do desetega mesta sledijo še: Billie Holiday, Mariah Carey, Ray Charles, Stevie Wonder, Beyonce, Otis Redding in Al Green.

Koga na seznamu ni? 

Celine Dion (Foto: EPA/Jacek Bednarczyk)

Kot rečeno, pa je seznam 200 največjih pevcev vseh časov povzročil tudi precej razburjenja, ki ga zlasti ni bilo mogoče spregledati na družbenih omrežjih. Na lestvici namreč po mnenju oboževalcev – pa tudi kritikov iz bolj strokovnih vod – manjkajo zvezdniki: Celine Dion, Pink, Justin Bieber, Jennifer Hudson, Janet Jackson, Tony Bennett, Madonna, Dionne Warwick, Sting itd. Zlasti za kanadsko pevko Celine Dion nikomur ni nič jasno. »Z vsem dolžnim spoštovanjem, če na ta seznam ne vključimo Celine Dion, verjetno najboljše vokalistke vseh časov, je to že izdaja,« je odziv glasbenega producenta Jamieja Lamberta navedla STA. Britanski časnik Daily Mail pa je menil, da na seznamu med prvimi desetimi ni velikih presenečenj, razen tega, da so izpustili Celine Dion.

Merila?

V reviji Rolling Stone so v uvodu citirali Aretho Franklin, ki je svoje pevsko poslanstvo nekoč opisala kot »iztegujem roko v upanju, da jo bo nekdo prijel«. »Takšna globoka, empatična vez med izvajalcem in poslušalcem je najbolj osnovna povezava v glasbi. Naš seznam lahko razumete kot praznovanje te vezi. To so vokalisti, ki so oblikovali zgodovino in določali naša življenja – od uglajenih izvajalcev do surovih kričačev, od gospela do punka, od Sinatre do Selene,« so zapisali v reviji in poudarili, da to ni seznam največjih glasov, pač pa pevcev, njihova merila pa so temeljila na »izvirnosti, vplivu, globini umetnikovega opusa in širini njegove glasbene zapuščine«.

Seveda imajo številni na lestvici izjemen glas in neskončen razpon, kot na primer Mariah Carey, a poleg njih so med izbranci tudi pevci s tehnično slabšimi vokali, a svojstveno izraznostjo, kot sta denimo Ozzy Osbourne ali Bob Dylan. V reviji so zapisali: »Lastniki teh glasov so tu iz enega samega razloga: z odpiranjem ust lahko preoblikujejo svet.«

 

Deli na omrežjih