11.2 C
Ljubljana
27. maja, 2024

2Tm2,3: »Trpi z menoj kot dober vojak Jezusa Kristusa«

Deli na omrežjih

Superskupina dvanajstih znanih poljskih alternativcev pod imenom 2Tm2,3 odkriva, živi in spoštuje krščanske vrednote. Njihova glasba temelji izključno na Svetem pismu, v besedilih zasledimo tudi hebrejščino in aramejščino.

Skupina je bila ustanovljena leta 1996 kot sad srečanja enih najbolj priznanih glasbenikov s poljske alternativne scene. Dvanajstglava zasedba krščanskih metalcev izhaja iz različnih znanih poljskih skupin težkega metala in alternativne metal- in rokglasbe, kot so Acid Drinkers, Flapjack, Armia in Houk. Člani 2Tm2,3 v svojem življenju odkrivajo, živijo in spoštujejo krščanske vrednote, zato besedila njihovih del temeljijo izključno na Svetem pismu, občasno tudi na besedilih cerkvenih očetov, krščanskih avtorjev prvih stoletij, v dela pa pogosto vključujejo tudi verze v hebrejščini in aramejščini.

Skupina 2Tm2,3 (Foto: Facebook)

Temelj je Sveto pismo
Iz Svetega pisma izhaja tudi ime, sicer nenavadno za glasbeno skupino in nekoliko teže berljivo. Izhaja torej iz dela Biblije in je oznaka tretjega verza iz drugega poglavja sv. Pavla Timoteju, ki pravi: »Trpi z menoj kot dober vojak Jezusa Kristusa.« V Novi zavezi je drugo Pavlovo pismo Timoteju, ki ga običajno imenujemo preprosto drugi Timotej (pogosto zapisano kot 2. Timoteju ali II. Timoteju), ena od treh pastoralnih epistol, ki se tradicionalno pripisujejo apostolu Pavlu. V pismu Pavel pozove Timoteja, da nam Bog ni dal »duha boječnosti, temveč duha moči, ljubezni in razumnosti« (1: 7). Pavel pričakuje, da je napočil njegov trenutek odhoda, zato Timoteja spodbuja k neomajnosti pred lažnimi nauki, daje mu nasvete o boju proti njim in k prizadevanju širjenja pravega nauka.

Široka paleta alternativnih žanrov
Skupina že od samega začetka kot superskupina glasbenikov ustvarja široko paleto slogov – od metalglasbe prek hardcore panka do reggaeja, folk roka in celo folka ter elektronskih elementov. Blažje tonske variacije je mogoče slišati zlasti na akustičnih koncertih, ki se pogosto odvijajo v cerkvah ali cerkvenih dvoranah. V 25-letni karieri so izdali šest studijskih albumov, prvega leta 1997, zadnjega pa leta 2015, in štiri koncertne albume. Tretji studijski album Pascha iz leta 2000 je sestavljen iz elektronskih remiksov prej izdanih pesmi, album 888 iz leta 2006 je pokazal, da se skupina ni ustavila pred ostrejšim zvokom in klasičnimi elementi težkega roka, težkega metala in panka.  Medtem pa je njihov predzadnji album dementi iz leta 2008 v ljudskem slogu in bliže akustični glasbi kot pa težkim, distorzije polnim metalskim zvokom. Leta 1998 se je skupina vključila v protirasistične dejavnosti, njihova pesem pa je bila vključena v prvo kompilacijo Glasba proti rasizmu, ki jo je podprlo Združenje »Nikoli več«. Leta 1997 in 2000 so bili nominirani za nagrado fryderyk za najboljši album leta, leta 1999 so nagrado tudi pobrali, leta 2002 pa so se na festivalu Yacht Film z videospotom Shalom potegovali za najboljšo animacijo.

 

Deli na omrežjih